youtube     linkedin     myspace     twitter     google     facebook     rssfeed  

Veszélyes ételek, amiket soha ne egyél!

2013.

júl. 14.

A cikk szerzője

Fodor Zsolt

Friss cikkek

Videótéka

Innen-Onnan

 
Veszélyes ételek, amiket soha ne egyél! www.orvosok.hu

A mai, tartósítószerekkel dúsított és megbízhatatlan forrásból származó táplálékokkal teli világban minden egyes élelmiszer esetében érdemes utánajárnod, hogy valóban az kerül-e a családi asztalra, amit oda szántál. De ugyanez a helyzet a természetben megtalálható finomságokkal is! Most utánanéztünk olyan növényeknek amelyek veszélyesek lehetnek az egészségedre is!

Kalapos gyilkos

A legveszélyesebb ételek királya egyértelműen a gyilkos galóca. A magyarországi halálos gombamérgezések mintegy 98 százalékáért felelős gomba nagyon hasonlít az ehető bimbós pöfetegre ezért is keverik össze őket gyakran. A kifejlett gyilkos galóca lemezei, tönkje és a bocskora fehér színű, valamint gallérral is rendelkezik. A színe zöldes, sárgás, esetleg barnás. Ha akár egyetlen példány is belekerül az esti gombapörköltbe akár tíz ember halálához is vezethet. A méreganyag nem kifőzhető, nem szárad ki, így még évek múlva is hatásos. Fogyasztása nem jár azonnali halállal, körülbelül 18–24 óra múlva jelentkezik a hányinger, majd az általános gyengeségérzet, fejfájás és ájulás. Amikor hatni kezdenek a méreganyagok, a beteg közérzete kicsit javul, pedig ilyenkor következik be a vese és a májsejtek végzetes károsodása. A folyamat ettől kezdve visszafordíthatatlan.

Végzetes üditők

Amikor a szívelégtelenségre és az elhízásra gondolunk, elsősorban a zsír és a koleszterin ugrik be, pedig sok betegség okozója a cukor, ami sok ételben-italban nagy koncentrátumban megtalálható. Napi egy dobozos üdítő elfogyasztása 20 százalékkal növelheti a szívroham esélyét még akkor is, ha a diétás változatot fogyasztja az ember. Egy tanulmány eredménye szerint a napi életvitelszerű diétásüdítő-fogyasztás közelebb visz a stroke-hoz és a szívrohamhoz egyaránt, igaz, ennek a miértjére még nem jöttek rá a kutatók.

Vörös alga

Az egyik legveszélyesebb étel a vörös alga mely legfőképpen Dél-Afrika nyugati partjainál fordul elő. Ez az algafajta, mely a kagylók táplálékául szolgál, elszínezheti a tengert a barna, a narancs, a bíbor, a sárga és a vörös különféle árnyalataira. Az algák többsége nem mérgező, de a méregtermelő változatok, helyenként fellelhető. A kagylók, osztrigák és más kéthéjú állatok a vízből veszik fel ezeket, megemésztik, és így tárolják a mérgüket. Magát a kagylót nem mérgezi meg, de ha mi esszük meg a kagylót, mérgezést kapunk. A vörös algával szennyezett kagyló különösen veszélyes, hiszen bénulást és halált is okozhat.

Bodza

A sokak által kedvelt Bodza is lehet egészségre káros veszélyforrás. Ez akkor következik be, ha nem kizárólag a szirmokat fogyasztjuk. A gyökerek és a megvastagodott szár súlyos gyomorproblémákat okozhat. A ricinusmag ricinje által okozott tünetek 2-24 óra lappangás után lépnek fel, a légzési- vagy szívelégtelenség miatt akár halálos is lehet. Pár éve a Guinness Rekordok könyve a ricinust kiáltotta ki a legmérgezőbb növénynek a világon.

Gyilkos fugu

A gömbhal, vagy más néven fugu, a keleti konyha népszerű alapanyaga. Félelmetes érzés lehet egy étteremben olyan ételt rendelni, amely feldolgozás előtt még mérgező lehetett. A fugu májában és nemzőszervében ugyanis olyan erős méreg van, hogy akár egyetlen állat harminc ember életét olthatná ki. Nem is dolgozhat bárki olyan konyhán, ahol a gömbhal feldolgozása folyik: külön szakképesítés szükséges a munkakörhöz.

Fodor Zsolt

A hét legjobbjai

További Egészség & Sport cikkek

Csatlakozz oldalainkhoz is

Heti téma: PAPARAZZI

Tippek a jobb kikapcsolódásért

 1. Szórakozás
 2. Nagyvilág
 3. Verdák
 4. Tech

A nap cikke! Ezt ki ne hagyd!

Tippek a jobb életért

 1. Férfias játékok
 2. Életmód
 3. Siker & Pénz

Men's World galéria ajánló

Tippek a jobb kinézetért

 1. Stylist
 2. Ápoltság
 3. Egészség & Sport

Csajok a Men's World magazinban

Videó ajánló

Blogger "Tippek a kedvencekhez"

 1. Képek
 2. Verdák
 3. Motorok