5 érdekes tény az izzadásgátlókról

2018 Június 14

Az izzadás egy természetes dolog, ráadásul azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mennyire fontos folyamatról van szó. Ennek ellenére több mint 13 billió eurót, (vagyis majdnem 4 trillió forintot) költünk arra évente, hogy elfedjük az izzadságunkat.

Olyan termékeket használunk erre nap, mint nap, amelyekről még mindig nem tudunk mindent...

1. A testszag elleni küzdelem nem egy modern dolog. A New York Times szerint már az ókori egyiptomiak elkezdték, illatosították a fürdőjüket, és parfümös vizekkel próbálták meg leplezni a kellemetlen szagokat. Az első dezodor, ami kereskedelembe került, 1888-ban, a Mum nevet viselte, és 15 évvel később már az első izzadásgátló is megjelent.

2. A dezodor baktériumokat öl. Az izzadás maga nem feltétlenül bűzlik, sőt, alig van szaga. A baktériumokat viszont, amik a kellemetlen illatokat okozzák, a dezodorban lévő antibakteriális anyagok képesek elpusztítani, de az izzadást önmagában nem akadályozzák.

5-erdekes-teny-az-izzadasgatlokrol

3. Az izzadásgátló szerek nem megakadályozzák magát az izzadást, hanem eltömítik a verejtékmirigyeket. A termékekről viszont tudni kell, hogy általában ezeknek a mirigyeknek csak 20%-át zárják el, az extra erős védelmet ígérők pedig maximum 30%-ot. Egészségügyileg tiltott az ennél erősebb szerek gyártása.

4. Immunissá válhatsz az izzadásgátlódra. A test vagy elkezd több izzadságot termelni, vagy talál más módot arra, hogy kiizzadja, amit ki kell. Félévente ajánlott az izzadásgátlók cseréje a hatékonyságuk megtartása érdekében.

5. A nőknek több izzadságmirigyük van, mégis a férfiak termelnek több izzadságot. Ezeknek a különbözőségeknek ellenére teljesen mindegy, hogy ki milyen terméket használ. A külön női és férfi dezodorok, illetve izzadásgátlók csupán a marketingről és a nagyobb eladásokról szólnak. Ami különbözhet az maximum a hozzáadott illatanyag, a többi összetevő ugyanaz.

 

Megtekintések száma: 1561994


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet