​Ezért van a férfiaknak nagyobb orra

2018 Május 16

A tudósok 38 férfi és nő orrának méretét, valamint annak növekedését vizsgálták 20 éven keresztül. Eredményeiket az American Journal of Physical Anthropology szaklapban publikálták.

„Becslések szerint a modern embernek sokkal kevesebb sovány izma van, mint az archaikus embernek volt, így kevesebb oxigén kell már ma, hogy támogassa ezt az izomtömeget.” – mondja Dr. Nathan E. Holton, a kutatás vezetője. Arra voltak kíváncsiak, mik és hogyan játszanak szerepet az orr evolúciójában.

Az alanyokat 20 éven keresztül vizsgálták, egészen 3 éves koruktól. Megállapították, hogy a férfiaknak és a nőknek ugyanolyan az orr-test arányuk, egészen serdülő korig. Ekkor a férfiak orra aránytalanul növekedni kezd. „Ezt az oxigénfogyasztáshoz, a kalóriabevitelhez, és az energiafogyasztáshoz tudjuk kapcsolni.” – mondja Dr. Holton. A férfiaknak nagyobb a soványizom-tömege, mint a nőknek, így több kalóriát, tehát több oxigént is igényel.

Míg a tanulmány megvilágítja az orr és az energia kapcsolatát vizsgálta, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a tudomány direkt összefüggéseket állapítson meg.

Via: Prevention

 

Megtekintések száma: 1105666


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet