Miért vagy nagyon éhes, mikor másnapos vagy?

2018 Május 13

Gondolkodtál már azon, miért kelsz mindig kongó gyomorral egy átmulatott éjszaka után? Eláruljuk!

A másnaposság nagyon érdekes és egyben rejtélyes dolog is. Ugyanis sokan nem tudják miért, de másnap szinte mindig kongó gyomorral ébred az ember.

Ez akkor is így van, ha előző este rengeteget ettünk. Mégis eltűnik belőlünk minden, legalábbis ezt érezzük, és úgy vagyunk vele, hogy egy egész lovat meg tudnánk enni.

Biztosan te is morfondíroztál már ezen a kérdésen: mi okozza valójában azt, hogy éhes vagy, és miért?

Nos, ennek nagyon prózai oka van. Egy kis biológiai ismeretre van szükségünk csupán még a gimnáziumból, hogy megfejtsük ezt a nagy rejtélyt.

Az egész éhségnek a kulcsa természetesen az alkohol. Az alkohol nagy mennyiségben ugyanis felboríthatja a metabolizmusunkat, és a vércukorszintünket azzal, hogy lebontja a glikogént és szénhidrátot bennünk.

Mivel a glikogén nagyon fontos a szervezetednek, ezért reggel úgy érzékeli, hogy mivel nincs elég belőle, enned kell. Ezért tör rád az a mérhetetlen éhség, melybe szinte bele lehet őrülni másnap.

Ami megdöbbentő tény, hogy nem is kell túl sokat innod ahhoz, hogy másnap borzalmasan éhes legyél. Ami azt illeti, nem is kell másnaposra innod magad.

Ugyanis kísérletek során kimutatták,, hogy elég 3 feles tömény, hogy a vércukor szintünket 30%-al csökkentse. Ez pedig már elég változás ahhoz, hogy később éhséget váltson ki belőlünk.

Az alkohol ráadásul módszeresen kiszárítja a szervezeted, vagyis másnap nagyon szomjasan kelsz fel, mert az éjszaka szinte minden folyadék eltűnik belőled annak ellenére, hogy a szervezetednek szüksége lenne rá.

Másnaposan mindig az legyen az első dolgunk, hogy pótoljuk az előző este elvesztett folyadékmennyiséget.

A másnap ránk törő kellemetlen érzést egyébként meg tudjuk előzni, vagy csökkenteni tudjuk azzal, hogy még az este folyamán az elfogyasztott italhoz képest megfelelő mennyiségű üdítőt és sós vagy édes ropogtatnivalót fogyasztunk.

Ezek ugyanis folyamatosan szívják felfelé az alkoholt, mely így nem tud akkora „kárt” tenni bennünk, hogy másnapra semmi se maradjon belőlünk, csak egy emberi roncs, aki víz és kaja után sápítozik.

életmód egészség másnaposság alkohol alkoholfogyasztás

 

Megtekintések száma: 923436


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet