Sikeres, egészséges, tartós testsúlycsökkentő étrend vs. időszakos diéták és fogyókúrák

2021 Július 13

"Testsúlycsökkentő" gondolkodásmód

A sikertelen fogyókúrák káros pszichológiai hatásairól szól ez a blogposztom, hiszen minden alkalommal, amikor újra felszalad néhány kiló, kudarcélményed lesz, frusztráltabb leszel, csökken az önbizalmad és növekszik annak az esélye, hogy feladod és a szőnyeg alá söpröd a problémát.

Életmód váltás vagy életmód változtatás?

A fogyókúrákhoz képest még kevésbé kivitelezhetőek az életmódváltó programok. A "váltó" megnevezés alapvetően azt sugallja, vagy várja el tőled, hogy 180 fokos fordulatot kellene tenned, feladnod eddigi életviteled, s egy „új ismeretlenbe” belevágnod. A megoldás egy ennél sokkal humánusabb és okosabb döntés lenne, amelyet úgy hívunk, hogy életmód változtatás.

Fokozatosan változtassunk életvitelünkön. Így sokkal nagyobbak az esélyeink arra, hogy sikerrel járunk. Mindig vannak olyan életmódbeli szokásaink az életünkben, ahol kellő erőt érzünk a változtatásra, és természetesen vannak olyan pontok, amiken változtatnunk kellene, de nem érezzük magunkat még elég erősnek hozzá. Olyan rossz szokásunkon kezdjünk el változtatni az elején, amihez kellő erőt érzünk, hogy meg tudjuk változtatni és be is tudjuk tartani. Ahogy erősödik a testünk és a motivációs szintünk, úgy álljunk neki a nagyobb kihívásoknak.

Mind set-Gondolkodásmód-Irreálisan alacsony „cél”

Azt is fontosnak tartom leszögezni, hogy nem igaz az a megállapítás, miszerint, ha nem tudsz lefogyni, akkor „nincs elég akaraterőd”. Az esetleges sikertelenségednek számos egyéb oka lehet. Az évek alatt magadra „gyűjtött” súlytöbblet lehet részben genetikai örökség, de visszatükrözi életviteledet, értékrendedet, életkörülményeidet, (stresszes munkahelyedet, rendezetlen családi körülményeidet, egyéb múltbéli sérelmeidet). Ezek mind beépülnek a gondolkodásmódodba, ami hatással lesz a hormonháztartásodra. Ezen - sokszor összetett - ok-okozati összefüggések miatt is annyira nehéz olykor megszabadulni a felesleges kilóktól.

Egy fogyókúra ugyanis a dolgok tüneti kezelése. Olyan, mint egy fájdalomcsillapító. Abban az esetben, ha csupán a következményekkel: az esetlegesen nem kívánt súlyfelesleggel, a testalkattal foglalkozol, nem törődve a mélyen lappangó lelki okokkal, amik ide vezettek, nem csoda, hogyha a felesleges kilók újra és újra visszatérnek. Ahhoz, hogy igazi, tartós eredményt tudj elérni az életviteleden, és ezzel együtt a gondolkodásmódodon is változtatnod kell.

Könnyű észrevenni, hogy a hétköznapi diétázók mennyire frusztráltak, mivel a folyamatos diétázás ellenére sem képesek tömeget leadni. Sokszor nem az akaraterő hiánya, hanem a nem elég erős cél vezet a sikertelenséghez. Ha nem látod biztosan, hogy ez megéri, boldogabb leszel, vékonyabb leszel, és még kételkedsz is néha a módszerben akkor vagy el sem kezded, vagy az első kis kudarcnál abbahagyod. Vagyis nincs más dolgod, mint szenvedélyesen hinni a célban és az eszközben.

Testzsírról, túlsúlyról való hozzáállásom

Azt érdemes tisztázni, hogy a testzsír önmagában nem ellenség. A zsír egyfajta védelmi, sőt, bizonyos testrészeinken esztétikai funkcióval is bír. A szépség pedig amúgy is szubjektív. A cél tehát az egyéni sajátosságaidat (testalkatodat, testarányaidat, csontozatodat) figyelembe vevő, a leginkább zsírmentes testtömeg elérése lehetne, egy olyan zsírmennyiség, ami nem rizikófaktor és nem rontja életminőségedet sem.

Abban az esetben, ha némi túlsúllyal rendelkezel, azonban végzel testmozgást egészségesebb lehetsz, mint az az ember, aki nem végez testmozgást, viszont nem is rendelkezik túlsúllyal. Vagyis úgy is fogalmazhatnék, hogy a betegségek leggyakoribb okozója a mozgásszegény életmód, és ezt követi csak a túlsúly.

https://katusattila.hu/

https://www.katusbody.hu/

https://katusnutritionshop.hu/

katus

 

Megtekintések száma: 170385


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet