Az EU elítéli a nicaraguai választásokat

2021 November 08

Az Európai Unió "nem demokratikusnak" ítélte a nicaraguai elnökválasztást. Josep Borrell, az EU külügyi képviselője hétfőn Brüsszelben kijelentette, hogy a közép-amerikai országban végül "autokratikus rezsim" került hatalomra.

Az Európai Parlament vezető politikusai "bohózatnak" nevezték a választást.

Az előzetes eredmények szerint a vitatott választáson egyértelműen megerősítették a régóta hivatalban lévő Daniel Ortega államfőt. Borrell hangsúlyozta, hogy a választásokat az ellenzéki vezetők "szisztematikus őrizetbe vétele" és "megfélemlítése" jellemezte. Újságírókat, emberi jogi aktivistákat és diákokat is zaklattak.

Az Európai Parlament ezért nem ismerte el az eredményt - mondta David McAllister (CDU), a Külügyi Bizottság elnöke és Tilly Metz, a luxemburgi Zöldek Közép-Amerika-szakértője.

A német külügyminisztérium szóvivője Berlinben azt mondta, hogy a nicaraguai választás "nem felelt meg a szabad és tisztességes választás minimális követelményeinek". Több ellenzéki vezető börtönben, mások száműzetésben vannak - mondta. "Felszólítjuk a nicaraguai kormányt, hogy térjen vissza a demokratikus folyamathoz, és azonnal engedje szabadon a politikai foglyokat" 

Forrás: ntv.de

politika eu parlament brüsszel

 

Megtekintések száma: 22515


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet