4 meglepő dolog, mely Alzheimer kórt okozhat

2016 Október 06

A rettegett kór rengeteg férfit és nőt sújt. Vannak azonban olyan apró és meglepő dolgok, melyek előre jelezhetik a betegséget. De vajon tudod, hogy mik azok a dolgok, melyek növelhetik a betegsék kialakulásának kockázatát?

Ha néha elfelejted, hol parkoltál az autóval, vagy, hogy mikor van a gyerek szülinapja, vagy mikor van évfordulótok az asszonnyal, az még nem jelenti automatikusa azt, hogy a rettegett kór nálad is megjelent.

Vannak olyan dolgok, melyek meglepő módon előidézhetik, vagy növelhetik az Alzheimer kialakulását.

Antidepresszánsok, szorongásoldók

A népszerű nyugtató és szorongásoldó szerek tudományosan bizonyítottan elősegíthetik az Alzheimer kialakulását.Egyes hatóanyagaikat ugyanis kapcsolatba hozták a betegséggel. Ma még nem teljesen tisztázott a szerepük, de abban biztosak a tudósok, hogy van kapcsolat a szerek szedése és az Alzheimer kialakulása között.

Bár a veszéllyel tisztában vannak az orvosok is, ezért ezeket a gyógyszereket nem is szabad 3 hónapnál hosszabb ideig szedni, mégis sok beteg ennél sokkal tovább is használja ezeket a készítményeket.

Ha túl sok ütés éri a fejed

Orvosok 300.000 ember vizsgálata során jutottak arra, hogy azoknál az embereknél, akik életük során több fejtraumát szenvedtek, vagy olyan sportot űztek, ahol több agyrázkódást éltek át, sokkal nagyobb volt az Alzheimer előfordulási aránya.

Ezért a bokszolóknál, amerikai futballistáknál az Alzheimer kór kialakulása igen magas. Még nem tudni pontosan, hogy a fej traumája hogyan kapcsolódik a betegséghez, de az biztos, hogy van összefüggés, ezért ha lehet, kerüld el, hogy hatalmas ütések érjék a fejed.

Ha rendszeresen vagy kialvatlan

Ha rendszeresen nem alszol eleget, és ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, akár éveken keresztül, akkor szintén beindulnak olyan folyamatok, melyek előidézhetik a betegségre való hajlamot. Tulajdonképpen az alváshiány erősen felgyorsítja a folyamatokat, így jóval hamarabb megjelenhetnek az Alzheimer klasszikus tünetei.

Az összefüggést ugyanis egyértelműen megállapítást nyert. Az Alzheimer kóros emberek kórelőzményében ugyanis gyakori volt az alvászavar, ami egy előidézője is lehetett a betegségnek.

Ha magányos vagy

A pszichológiai statisztikák azt mutatják, hogy a magányos, egyedül élő embereknél még gyakoribb a kór megjelenése.

 Ezt még nem tudják, hogy mivel függ össze, de annyi biztos, hogy a magányos embereknél másfélszer gyorsabban, és nagyobb eséllyel alakul ki a demencia.

Érdemes tehát megfondolnunk, hogy milyen tevékenységeket végzünk, és hogyan élünk, mert nem mindegy, hogy megjelenik-e nálunk, és ha igen, akkor mikor ez a rettegett betegség.

egészség demencia alzheimer

 

Megtekintések száma: 26854


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet