5 csúnya bőrbetegség, amit az edzőteremben szedhetünk össze

2018 Május 12

Nem csak az erős izmokat viszi haza …

Legközelebb, ha végigdől az edzőpadon, gondoljon arra, hogy az összes többi srác már összeizzadta előtte.

Befekszik ebbe az izzadtság medencébe, ahol az előtte lévők csúnya dolgokat hagyhattak hátra. Olyanokat, mint, vírusok, baktériumok és gombák, amik, ha bejutnak a szervezetbe, durva, kellemetlen, vagy, akár súlyos bőrelváltozásokat is okozhatnak.

Íme, 5 csúnya bőrbetegség, amit össze lehet szedni az edzőteremben, - és, amit tenni kell a gyógyításukért.

(Egy teljes edzés programot elvégezhet a saját nappalijában, nézze meg a METASHRED EXTREME – a leghatékonyabb edzési módszer a Men’s Health történetében?

1. Ótvar

Honnan ismeri fel, hogy ótvar fertőzése van: az ótvar gyűrű alakú, de valójában ez nem egy féreg, mondja Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyász, a kozmetikai és klinikai kutató részleg igazgatója.

Gyakorlatilag ez egy gombás fertőzés, amely a bőr felső rétegén, egy vörös, gyűrű-alakot formáz.

Amellett, hogy viszkethet és, egy látható kiütés, egyéb tünetet nem okoz.

A test bármely részén megjelenhet, de jellemzően a törzsön, a felkaron, vagy a combon tűnik fel.

Hol kaphatta el az ótvart: A gombás fertőzések a nedves környezetet szeretik, mondja Dr. Zeichner.

Egy izzadtságtól tocsogó edzőgép? A gomba, amit egy fertőzött edzőterembe-járó hagyott hátra, egy újabb, nedves felületre leselkedik.

A fertőzést nagyobb valószínűséggel lehet elkapni, ha kisebb vágás, vagy sérülés van a bőrön, de akkor is össze lehet szedni, ha valamilyen fertőzött dologgal, mondjuk a pihenésképpen leengedett kar vagy láb érintkezésbe kerül egy szennyezett anyaggal, matraccal, vagy valamivel, amit nem kellőképpen töröltek le.

Hogyan kezeljük az ótvart: Egy, a patikában recept nélkül kapható klotrimazolt tartalmazó krém, mint a Lotrimin, ami kiírtja az ótvart okozó gombát, mondja Dr. Zeichner.

Ha, a krémes kezelés után egy héttel még mindig fennáll a gombás fertőzés, akkor nézesse meg bőrgyógyásszal, aki majd felír egy erősebb kenőcsöt.

2. Lábgombásodás

Honnan ismeri fel, hogy lábgombásodása van?: A Centers for Disease Control Prevention szerint a lábgomba, ótvar típusú fertőzés, ami a lábon alakul ki.

Az első és legtipikusabb jele a lábgombának a viszketés a talpon, valamint a száraz, repedezett bőr a lábujjak között.

A kiütés, általában ugyanolyan színű, mint a bőr, és néha viszkető hólyagok is megjelenhetnek, mondja Dr. Jason Reichenber, a Texas Austin Egyetem bőrgyógyászati igazgatója.

Az ilyen típusú gombás fertőzés rendkívül gyakori nyilvános helyeken, úgy, mint az edzőterem is, mondja. Mint az ótvar is, nedves környezetben érzi jól magát, mint az öltözők, vagy a zuhanyozó.

Ez persze azt is jelenti, hogy az izzadt edzőcipők csak súlyosbítják a gombás fertőzést, mondja.

Ha egy srác, akinek gombás fertőzése van és leveszi az edzőcipőjét, és mezítláb sétálgat az öltözőben, akkor szétszórja a gombás fertőzést. És, ha Ön is mezítláb van az öltözőben, akkor a gomba könnyen bejut a bőrébe és megfertőzi, mondja Dr. Zeichner.

Hogyan kezeljük a lábgombát: A patikákban recept nélkül kapható sprayken kívül — keresse a Lotrimin, vagy Tinactin, mondja Dr. Reichenberg.

Ezek elpusztítják gombát és helyreállítják a bőrsejteket.

A lényeg, hogy ne engedjük, hogy sokáig viszkessen, mielőtt gyógyszerhez nyúlunk: ha nem kezeljük időben, a gomba a körmök alatt is elterjed és hosszú távú fertőzést okoz, mondja Dr. Reichenberg.

A megelőzés: az edzés végén, ha az öltözőben sétálgat, akkor mindkét lábára spricceljen a patikákban recept nélkül kapható, valamelyik gombaölő sprayből, hogy megelőzze a fertőzést.

3. Staph (staphylococcus fertőzés): szőlőfürt alakban elhelyezkedő gömb alakú kórokozók

Honnan ismeri fel, hogy Staph baktérium által okozott fertőzése van? A Staph, amit a staphylococcus fertőzés okoz, ritkábban lehet edzőtermekben összeszedni, de nagyon komoly lehet, ha valaki elkapja, mondja Dr. Reichenberg.

A staphylococcus fertőzés, általában egy gennyes, vagy vörös dudor a bőrön, ami érintésre megnő, meleg tapintású és duzzadt.

Akár lázas is lehet, valamint a fertőzött terület elkezd fájni, - mindkét jel arra mutat, hogy a fertőzés mélyebben terjedt el a bőrön.

Hol kaphatta el a staph-et: Ez a fertőzés nyílt vágásokon, és a testen lévő sebeken keresztül juthat be a szervezetbe, akár úgy, hogy megosztanak egy törölközőt, vagy egy piszkos padlószönyegen edzenek.

Hogyan kezeljük a staph-et: A Staph fertőzés a bőrön — nem szőrtüszőgyulladás (lásd lentebb) —feltétlenül orvosi vizsgálatot igényel.

Az orvos, nagyvalószínűséggel vényköteles antibiotikumot tartalmazó krémmel, vagy gyógyszerrel fogja hazaküldeni.

Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk kezeletlenül a fertőzést. A stap egy fajtája, az úgynevezett MRSA, akár halálos is lehet, ha bekerül a véráramlatba.

Védje magát az edzőtermi fertőzésektől, így nem Ön lesz az első, aki elkapja azokat: törölje le a matracot, vagy az edzőgépet, mielőtt elkezdi az edzést, - és ne feltételezze, hogy az Ön előtt lévő srác már megtette, amikor végzett.

Bármilyen vágás van a testén, kösse be, vagy fedje le, és semmiképpen sem ossza meg a törölközőjét másokkal. Ezzel korlátozza annak az esélyét, hogy megfertőződjön.

4. Szőrtüszőgyulladás

Honnan ismeri fel, hogy szőrtüszőgyulladása van?: A szőrtüszőgyulladás, egy speciális staphylococcus típusú fertőzés, amikor a baktérium a szőrtüsző gyökerébe kerül be, és ott gyulladást okoz, mondja Dr. Zeichner.

Valószínűleg, a szőrös területeken, mint a mellkas, vagy a lábak, vörös dudorokat, gennyes pattanásokat fog észlelni.

Kellemetlen, rossz érzésűek, érzékenyek, különösen akkor, ha a pattanások nagyok.


Hol kaphatta el a szőrtüszőgyulladás fertőzést: Hasonlóan az ótvarhoz, baktérium okozza a szőrtüszőgyulladást is, fellelhető nedves helyeken, vagy izzadtság lepte gépeken.

Hajlamosító tényező, ha valamilyen vágás, vagy horzsolás van a bőrön, - mondjuk egy száraz bőr okozta repedés, ami könnyű bejutási utat biztosít a fertőzésnek a szervezetbe.

Hogyan kezeljük a szőrtüszőgyulladást: Pettyezzen egy kevéske OTC Bacitracin kenőcsös közvetlenül a fertőzött területre, mondja Dr. Zeichner. Ez az antibiotikumos kenőcs segít elpusztítani a baktériumokat.

Ha egy hét múltán, még nincs jele a javulásnak, akkor keresse fel az orvosát. Az orvos majd felír egy vényköteles, erősebb, gyógyszert, vagy helyi kezelésű antibiotikumot.

És, hogy ne fertőződjen meg újra: kerülje az edzés előtti borotválkozást, mivel a baktérium könnyen bejuthat a szervezetbe egy kis vágáson keresztül.

Ha nincs Önnél géz, vagy egyéb kötszer, hogy bekötözze a sérült területet, vegyen fel hosszú ujjú inget, vagy pulóvert, hogy megvédje a bőrét.

Csökkentheti a fertőzés kockázatát, ha antibakteriális szappannal tisztálkodik, vagy benzoyl peroxidot használ, ami eltávolítja a baktériumokat a bőréről.

5. Talp szemölcs

Honnan ismeri fel, hogy talpszemölcs van: A talpi szemölcsöt, - amelyet a humánpapilloma (HPV) vírus okoz – úgy néz ki, mint egy bőrszínű dudor a talpon, kis fekete pontokkal, - mondja Dr. Reichenbert.

Lehet szimpla bőrkeményedés is, de legtöbbször egy helyen fürtöződik.

Általában puha tapintásúak, gyakran megtalálhatók a talpon, a lábon, vagy a tenyéren.

Hol kaphatta el a talpszemölcs fertőzést?: A talpszemölcs fertőzést el lehet kapni, ha egy fertőzött gépet használ az edzőteremben, mondja Dr. Reichenbert, - ez egy másik ok arra, hogy a fertőtlenítő kendők kéznél legyenek..

Mivel a vírus a nedves helyeket kedveli, csakúgy, mint a lábgomba, könnyen megfertőződhetünk, ha mezítláb járkálunk az öltözőben.

Hogyan kezeljük a talpszemölcsöt?: Vegyen a patikában egy vény nélkül kapható Compound W-t, ami szalicil-savat tartalmaz, mondja Dr. Reichenberg.

Óvatosan vigye fel a szemölcsre, és ügyeljen arra, hogy csak a fertőzött területre kerüljön, az egészséges területen égő érzést és gyulladást okozhat.

Ha a szemölcs nem tűnik el egy pár hónap alatt, vagy fájni kezd, esetleg szétszóródik, akkor futás a bőrgyógyászhoz.

Lehet, hogy az orvos fagyasztó permetet használ, vagy vényköteles szalicilsav tartalmú gyógyszert ír majd fel, mindkettő erősíteni fogja az immunrendszerét a fertőzés ellen.

egészség betegség betegslgek

 

Megtekintések száma: 412885


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet