A rossz szájszag különböző okai

2016 Október 11

Rossz a szájszagod? Időnként előtörnek kellemetlen illatok belőled, és nem mersz senkihez közel hajolni beszélgetés közben? Ezek lehetnek a fő okai!

Szinte mindenkivel, így valószínűleg veled is előfordult már, hogy kellemetlen szagú volt a szád. A rossz lehelet okát sokszor nem tudni, és az igazat megvallva sok embert nem is érdekel különösebben, hiszen van, hogy magától megszűnik a probléma.

Azonban ha rendszeresen előfordul, érdemes utána menned a dolgoknak, és kiderítened, hogy mi állhat a háttérben, mert a rágó és a szíjváz nem nyomhatja el örökké a problémát.

Ételmaradék

Ez a leggyakoribb ok, és legtöbbször ez áll az olyan kellemetlen lehelet mögött, mely nem folyamatos, hanem csak időnként jelentkezik. Ilyenkor tulajdonképpen azért kellemetlen illatú a szánk, mert a fogunk közé ragadt ételmaradékok bomlani kezdenek.

Néha még fogmosást követően is maradhatnak olyan anyagok és ételmaradékok a szánkban, melyeket nem sikerült fogkefével elérnünk. A rendszeres szájvíz használat könnyen segíthet ezen a problémán.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás okozta kellemetlen lehelet oka az, hogy az egyik vagy akár több fogunk is szuvasodásnak indult. Ilyenkor a fog rendszerint kilyukad és az elhalt foganyag áraszt bűzölgő illatot. A problémát ebben az esetben már nem oldja meg a szájvíz, sem a rágó.

Ha nem fordulsz orvoshoz, még kellemetlenebb lesz a leheleted, és a fogad is fájni kezd majd. ha pedig nincs szerencséd, a fogaidat is elveszítheted, ezért fontos, hogy időben cselekedj.

Nyitott gyomor

A betegség lényege, hogy a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ennek oka, hogy a nyelőcső alsó részén lévő záróizom alulról, a hasűri nyomástól akkor is megnyílik, amikor nem kellene, ezáltal felengedi a gyomor tartalmát.

Hazánkban sokan szenvednek ebben a kórban, ezért érdemes végiggondolnod, hogy milyenek a tüneteid. Hajlamossá tehet a túlsúly, a dohányzás, az ülőmunka, a rendszertelen táplálkozás.

Mandulakő

Tudtad, hogy nem csak epe és vesekő létezik, hanem mandulakő is? Még mielőtt megijednél, a mandulakő egy jóval ártalmatlanabb dolog, mint a másik két társa, és nem jár nagy fájdalommal. Ha időnként fel-felköhögsz fehéres apró félkemény darabkákat, melyek kellemetlen szagot árasztanak, akkor valószínűleg mandulakő rakódott le a manduláidra.

Helyes táplálkozással megelőzhető, az enyhén stádiumban akár vissza is fordítható, de a középsúlyos esetek kezelésére már műtétre van szükség.

Lepedékes nyelv

Hisszük, vagy sem de a lepedékes nyelv is okozhat hasonló problémákat, és kellemetlen szájszagot. Fogmosáskor érdemes és kötelező mindig alaposan átsúrolni a nyelvünket is, így letakarítva róla a lepedéket.

A szájüreg a mikroorganizmusok több száz fajának ad otthont. Egy grammnyi lepedékben körülbelül egy billió baktérium található, egy milliliter nyálban pedig a számuk akár egy milliárd is lehet.

Érdemes tehát odafigyelnünk a tünetekre, és kivizsgálni az okokat, mert elképzelhető, hogy nem csak egy egyszerű rossz szájhigiénia áll a háttérben.

egészség higiénia férfi egészség

 

Megtekintések száma: 31133


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet