A világ legdrágább ételei

2018 Május 23

1. Atlanti kékúszójú tonhal
a-vilag-legdragabb-etelei

Minek választanánk a friss tonhalat, mikor annyi konzerves variáció van? Kóstold meg őket! Ez az egyik oka annak, amiért fél kiló kékúszójú tonhalért akár 1365 dollárt is elkérnek, és amiért egy közel 300 kilós tonhalat ebből a fajtából, 736000 dollárért adtak el egy árverésen, Japánban.

2. Yubari királydinnye
a-vilag-legdragabb-etelei

Egy ritkaság Japánból, a Yubari király dinnye egy nagyon drága gyümölcs, melyet Japán boltokban 50 és 100 dollár között adnak el. Más országokban a dinnyét páronként 26000 dollárért, egy hatos dobozt pedig 86000 dollárért árulnak.

3. Kobe marha
a-vilag-legdragabb-etelei

A kobe marha fura aspektusa, hogy míg igen drága és ritkaságnak számít, addig számos helyen, mint egy sima élelmiszerboltban is találkozhatunk vele. Japán tradíciók szerint készül, ahol a húst felszeletelve tálalják, és amelynek fél kilója körülbelül 500 dollárba kerül.

4. Kopi Luwak kávé
a-vilag-legdragabb-etelei

Néhány ország egyik legfontosabb és legalapvetőbb exportcikkének számít a kávé. A Kopi Luwak kávét Indonéziából, Archipelago-ból és a Fülöp-szigetekről szállítják, és a kávébabok kilójáért közel 460 dollárt is elkérnek kuriózumának köszönhetően. A Kopi Luwak esetében a feldolgozást a természet egyedi módon oldotta meg: a fákon élő, indonéziai cibetmacskaféle, a  közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik. Ezek után a vállalkozóbb szellemű őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből…

5. Sáfrány
a-vilag-legdragabb-etelei

A sáfrány, a krókusz virág termése. Mindig is létfontosságú gazdasági, illetve mezőgazdasági szempontból fontos exportcikk volt, azonban kevesen ismerik valós értékét. Több, mint 70000 szálból nyerhetünk ki, fél kilónyi fűszert, amely nagyjából 2700 dollárt ér.

6. La Bonotte krumpli

A burgonya általában elérhető áron kapható a boltokban, de ez a verziója csak a nyugat-franciaországi Noirmoutier szigetén kapható, melynek fél kilója közel 1543 dollárról indul. Egy maréknyi sültkrumpli így kb. 1000 dollár fölött van. Ez a legritkább burgonya a Világon, évente csupán 20ezer kg-ot termesztenek belőle.
a-vilag-legdragabb-etelei

7. Csilliárdos Frittata
a-vilag-legdragabb-etelei

Habár általában a húsok a legdrágább ismert fehérjeforrások, egy tojásrántotta szerepel a lista élén, amely többféle tojásból, homárból és egy különleges kaviárból tevődik össze, nem kevesebb, mint 1000 dollár értékben.

 

Megtekintések száma: 145812


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet