Amiben jobbak a tinik szüleiknél...

2014 Április 20

Sokszor a felnőttek hajalmosak úgy gondolni, hogy az élet különböző területein szerzett tapasztalatuk feljogosítja őket arra, hogy mindent "jobban tudjanak" gyermekeiknél.

Ezt elsősorban a tinik érzik így, amikor 1-2 - számukra unalmas és feleslegesnek tűnő - tippel megörvendeztetik őket az "öregek". Nincs mese, el kell fogadni, és sokszor megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a fiatalok sok mindenben jobbak a felnőtteknél, szüleiknél. Ez azonban lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok is továbbképezzék szüleiket az élet bizonyos területein.

A múltkor megismerkedtem egy fiatal párral a szaunában ülve. Megdöbbenve tapasztaltam magamon, hogy mennyire megváltozott a helyzet tinikorom óta. Sokkal nehezebben barátkozom, és bizony ha bevallom, ha nem, vannak előítéleteim. Régen ez nem így volt. Kicsit úgy érzem, hogy a sok negatív tapasztalat, amit a környezet tartogat számunkra, óvatosabbá tesz minket, ami sok esetben jó, néha viszont komoly nehézségek elé állít minket. Néha csodálva nézem, hogy a tinik milyen könnyen összehaverkodnak.

Jelen századunk gyorsvonatként száguldó technikai fejlődését szemlélve nem is csoda, hogy legelöl a modern technika foglal helyet. Talán magunkon is megfigyelhettük, hogy anno, évekkel ezelőtt még megpróbáltunk lépést tartani a korszerű kütyük ismeretével. Mára már azonban feladtuk a küzdelmet. Sajnos mint annyi más, ez sem egyeztethető össze a napi munkába lehúzott robottal. A számítógép használatára manapság szinte mindeki rá van kényszerítve, és talán pont ez a szó az oka annak, hogy a többség a kelleténél nehezebben boldogul a billentyűkkel. Eleve bennünk van, hogy ami kötelező, jó nem lehet. Ha azonban időnként néhány tippet adtok szüleiteknek, biztosan hálásak lesznek érte.

Szintén tipikus felnőtt probléma, hogy a dolgozó osztály hajlamos olykor hazavinni a munkahelyi problémákat. Ha azonban akad valaki, aki időként kizökkenti ebből őket, ez nem nyomja rá bélyegét a családi idillre. Ez az, amiben szintén jobbak a fiatalok. Lazábban kezelik a konfliktusokat, problémákat, nem stresszelik magukat éjjel-nappal megváltoztathatatlan gondokon. A bonyodalom ettől még természetesen megmarad, és nem szabad azok jelentőségét alulbecsülni, de tudomásul kell venni, hogy ha minden alkalommal hazacibáljuk őket, még a családi élet is könnyen rámehet. 

{loadposition szoveg}

Természetesen a felsorolásból nem maradhat el a pozitív gondoldkodás sem. Mennyivel jellemzőbb volt ránk régen ez, mint manapság. Ha két gyerkőc közül az egyik kitalál valamit, és megosztja a másikkal, szinte együtt rohannak megvalósítani a hihetetlennek tűnő - gyakran - őrültségeket. Ha azonban a két gyerek helyére két felnőttet képzelünk, a hallgató gyakran rosszallásainak ad hangot, és a lehetséges negatív következményeket vázolja fel pitagoraszi összefüggésben. Sokszor ez azonban gátja a tényleg életképes felvetéseknek.

"Te már megint min álmodozol?" - Ismerős, ugye? Sokszor hallhattuk anno ezt a kérdést. És milyen jó is volt időnként kilépni a valóságból, elrugaszkodni a földtől. Ez bizony nagyon fontos eleme a tinikornak, hiszen, amit ebben a korban álmodozásnak hívunk, az felnőttkorban a kreativitással egyenlő, és értéke felbecsülhetetlen a hétköznapi életben. Sok ember ennek köszönheti sikeres vállalkozását, életét. Így már nem is tűnik annyira jelentéktelennek, ugye? Ideje hát kézenfogni a szülőket, és közösen elindulni az álmok útján valami jobb felé. Lépjetek ki együtt kicsit a valóságból!

Scriptor

 

Megtekintések száma: 7816


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet