​Az új sportőrület: a plogging

Tuesday, March 6, 2018

A plogging a svéd plocka upp (felszedni) és az angol jogging (kocogás) szavak összeolvadásából született új mozgásforma. De mit is kell pontosan felszedni? Elhajintott szemetet, például műanyagpalackokat. A svéd eredetű szabadtéri edzés során az elhajingált szemétre már nem kerülgetni való akadályként kell tekinteni, hanem megállunk, felszedjük, és futunk tovább.

A BBC visszakövette a #plogging hashtag használatát, mely egészen 2016-ig nyúlik vissza - a sport viszont csak nemrég tett szert nagyobb népszerűségre. Február közepén a Keep America Beautiful nonprofit szervezet, mely a szemetelés megszüntetésére jött létre, társult a Lifesum appal, mely nemrég lehetővé tette, hogy a felhasználók lekövessék egymás ploggingját. Ezzel is felhívva a figyelmet a környezetvédelemre.

Az ötlet remek, hiszen a futás jót tesz az egészségnek, a szemétszedés pedig a környezetünknek. Semmi féle klubbtagság, vagy bérlet, hogy részt vehessünk benne, csak egy szemetes zacskó, melybe igyekezzünk minél több szemetet gyűjteni az útvonalunkon. Ha szerencsések vagyunk, és tiszta útvonalon futunk, próbáljunk ki másnap egy másikat, hátha ott van mit takarítani.

Don Saladino, edző viszont kétségbe vonja a plogging előnyeit. Szerinte a megszakított kocogás csökkenti az állóképességet, a plusz súlynak pedig több hátránya van mint előnye. "Ha az egyik oldalunkon súlyt viszünk, a másik oldal az egyensúly megtartásán fog fáradozni. Ez viszont csak akkor jó, ha koncentrálunk, és idővel oldalt váltunk, hogy a két felünk egyenlően terhelt legyen." Hosszabb távon az egyoldalú terhelés hát- és nyakfájdalmakhoz vezethet, továbbá a két oldalt igénylő mozgásformák (pl.: fekvőtámasz) nehézkesek és sérülésveszélyesek lesznek.

A javaslat, hogy cserélgessük a teli szemetes zacskót, hogy mindkét oldalunk egyformán terhelődjön. Az is egy magoldás lehet, hogy a felszedett szemetet a legközelebbi kukába ki is dobjuk.

forrás: Delish

sport edzés érdekes újdonság környezet környezetvédelem

 

Megtekintések száma: 24549


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet