Ezek miatt a meglepő okok miatt sosem látni szúnyogokat a Disney Worldben

2021 November 15

A park még a forró nyári napokon is szúnyogmentes.

Az amerikai Disney World egy mesebeli hely. A vidámparkban világhírű történetek elevenednek meg, és sok gyermek és felnőtt álmodik arról, hogy egy nap végigsétálhat a Disney Worldön. Ha valaha is lesz rá lehetőséged, akkor egy biztos, a szunyogoktól nem kell aggódnod. 

Meleg éghajlat

Mivel a Disney World Floridában található, így a parkban számtalan bogárra lehet számítani. Ezen a területen gyakran magas a hőmérséklet, így a szúnyogok és más apró élőlények számos fajtája otthon érzi magát. De ezen kellemetlen körülmények ellenére a Disney úgy döntött, hogy ez a park legyen "a világ legboldogabb helye".

Florida projekt

Walt Disney az 1960-as években a legszigorúbb titoktartás mellett dolgozta ki vidámparkjának ötleteit. Még egy kódnevet is használt a terveihez: Florida projekt. Ebben a projektben a filmrendező szabadjára engedte kreativitását, és fantasztikus ötletei voltak, de nem érte meg a megvalósításukat - 1966-ban sajnos meghalt, és csak 1971-ben nyitotta meg kapuit a Disney World a látogatók előtt.

Turisztikai látványosság

Sajnos a Disney World mögött álló ember nem láthatta a saját szemével, hogy a park milyen nagy siker lesz. A vidámpark gyorsan a világ legnépszerűbb üdülőhelyévé vált, évente átlagosan 52 millió látogatóval! De nem csak a nyaralókról van szó, a Disney Worldben naponta több tízezer alkalmazott dolgozik. Hogyan lehetséges, hogy soha senkit nem csíp meg egy szúnyog? 

Hatalmas terület

Ennyi látogatóval évente, nem meglepő, hogy a Disney World hatalmas. És igen, a vidámpark teljes területe a környező szállodákkal együtt kétszer akkora, mint Manhattan szigete. A terület nagy része azonban védett természetvédelmi terület, ahogy Walt Disney is szerette volna. Mindazonáltal meglepő, hogy e zöld környezet közepette egyetlen szúnyogot sem lehet látni.

Különleges illat

A Disney World minden látogatójának felejthetetlen élményt szeretne nyújtani. Ezért vannak például mindig elérhető közelségben szemetesek és speciális légszórók, amelyek vanília vagy frissen sült keksz illatúvá teszik a környezetet. A parkban több millió virág is nő, és a személyzetnek saját titkos járdái vannak, így csak Disney-egyenruhában találkozhatnak a látogatókkal. Így tényleg elmondható, hogy a park tervezői mindenre gondoltak, hogy a parknak egy kis varázslatot adjanak. És hogy végleg kiűzze a szúnyogokat a parkból, a Disney még az 1960-as években felbérelt egy William Potter nevű szakértőt.

Szakértői tanácsadás

Potter részt vett a szúnyogok távol tartásában a Panama-csatorna területén. A projekt során szerzett tudását később arra tudta felhasználni, hogy végre megszabaduljon a rovaroktól a Disney Worldben. Potter stratégiája? Akadályozza meg, hogy a szúnyogok tojásokat rakjanak a területen. Minél kevesebb a tojás, annál kevesebb vérszomjas felnőtt szúnyog repked később!

Okos trükkök

A szúnyogok általában állóvízbe rakják le petéiket. És ezért nincs állóvíz sehol a Disney Worldben. Vízesések, patakok vagy látványos szökőkutak, ameddig a szem ellát - amíg a víz mozog. Potter gondoskodott a park kiváló vízelvezetéséről is, így a szúnyogok számára sosem volt túl sok nedves hely, ahol pusztítást végezhettek volna. Még az esővízről is gondoskodnak az összes épületen és szobron. Mindegyiket úgy tervezték, hogy a víz azonnal lefolyjon, és ne képezzen tócsákat. 

Fokhagyma spray

Mindezen trükkök ellenére a szúnyogok néha mégis beosonnak a parkba. Természetesen azonnal kiirtják őket, de nem a rovarirtókkal! Walt Disney kívánsága az volt, hogy álmai parkja a lehető legtermészetesebb legyen. Így amikor szúnyogfertőzés fenyeget, a személyzet egyszerűen egy speciális fokhagymás spray-vel permetez. A szúnyogok utálják a szagot, és gyorsan találnak egy másik otthont. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a park levegője olyan szagú, mint egy olasz étteremé. A sprayben használt fokhagyma mennyisége olyan kicsi, hogy a látogatók még az illatát sem érzékelik.

forrás: tippsundtricks.co

 

Megtekintések száma: 22660


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet