Franciaország európai megoldást keres a magas energiaárakra

2021 November 08

Franciaország továbbra is szorgalmazza a magas európai energiaárak elleni közös fellépést. "Automatikus árstabilizátort akarunk létrehozni" - mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter az AFP hírügynökségnek.

Le Maire kifejtette, hogy az energiatermelőknek, akik a megemelkedett árak miatt magas nyereségre tesznek szert, ezt át kellene hárítaniuk a fogyasztókra. Franciaország energiapiaccal kapcsolatos javaslatai több uniós tagállam részéről szkepticizmusra adtak okot.

"Ha a gáz ára 150 euró, és az áramszolgáltató termelési költségei csak 50 euró, mint az EDF esetében (francia áramszolgáltató), akkor automatikusan magas nyereség keletkezik" - magyarázta Le Maire. A jövőben a magánügyfeleknek és a vállalatoknak is proftálniuk ebből.

Le Maire szerint Franciaország hosszú távú, rögzített árú szerződéseket is szeretne szorgalmazni a vállalatok számára. Ez csak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra vonatkozhat - mondta. "Ez stabilizálná az árat a nagyfogyasztók számára, és egyúttal elősegítené az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiák használatát" - mondta Le Maire. Franciaország a villamos energia mintegy 70 százalékát atomerőművekből nyeri, és kampányt folytat azért, hogy az atomenergiát alacsony kibocsátású, tehát zöld energiának ismerjék el.

Le Maire hangsúlyozta, hogy Franciaország nem akarja befolyásolni az európai energiapiacot, "amely jól működik és garantálja az energiaellátást minden tagállam számára". Inkább a végfogyasztói árakról van szó - mondta. "A magas árak folytatódni fognak" - mondta Le Maire. "A kereslet nagy, és a CO2 ára tovább fog emelkedni" - tette hozzá.

forrás: ntv.de

 

Megtekintések száma: 23532


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet