Kerüljük a tejtermékek fogyasztását, ha megfázunk?

2018 Január 08

„Ne fogyasszon tejterméket, ha megfázott.” „A tej nyálkásít”. Jó eséllyel már hallotta valamikor a két kijelentés egyikét. Sok ember úgy véli, hogy a tejtermékek több nyálkát termelnek, ha betegek vagyunk. De, van-e erre bizonyíték? Valóban létezik valamilyen bizonyíték erre a közhiedelemre?

Nyálka és megfázás

Ha megfázunk, influenzásak vagyunk, vagy egyéb felső légúti fertőzésünk van, akkor bizony vacakul érezzük magunkat.

Mindenféle tünettel járhat, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, torokfájás és néha láz is kisérheti. Ezeket a tüneteket az okozza, hogy a vírus bejutott a szervezetünkbe. Lényegében, ez egyfajta védekező mechanizmus, egyfajta mód, hogy a szervezet megpróbáljon megszabadulni a vírus okozta fertőzéstől, amely megbetegített bennünket. A fokozott nyálka, váladék termelés az egyik módja a szervezet vírus elleni harcának, és, bár nem egy kellemes dolog, megvan a maga célja.

Tehát, ha a szervezet többlet nyálkát termel annak érdekében, hogy megszabaduljon a fertőzéstől, vagy más, mondjuk allergén behatolóktól, akkor a tejtermék által okozott többlet nyálka számít-e? Amint majd kiderül, valószínűleg nem.

Mit mond a tudomány?

Több tanulmány célja volt már, hogy teszteljék az elméletet, miszerint a tejtermékek fogyasztása növeli a nyáktermelést. A vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy nem. A tej, vagy tejtermékfogyasztás nem hoz létre több nyálkát a szervezetben.

Amikor azt kérdezik az emberektől, hogyan érzik magukat, ha több tejterméket fogyasztanak, gyakran azt válaszolják, hogy úgy érzik, mintha a nyálkatermelődésük emelkedett volna. Ugyanakkor, a tudományos bizonyítékok nem támasztják alá ezt az állítást.

Egy tanulmány megmérte a váladék mennyiséget, amikor az emberek a zsebkendőbe fújják az orrukat.

Egy másik tanulmány arról számol be, hogy tesztelték azokat az embereket, akik, akár tehéntejet, vagy szójatejet fogyasztottak, de az eredmény ugyanaz volt. A tesztelésben résztvevők nem tudták, hogy melyik tejet kapták, de miután megitták, ugyanarról a tünetről számoltak be. Mindkét tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nincs arra bizonyíték, hogy a tejtermékek fogyasztása fokozott nyálka-termelődés hatással lenne a szervezetre.

Miért hisznek ebben az emberek?

A tejfogyasztás után a nyálkahártya megvastagodhat, és ideiglenesen bevonatot képezhet a szájban és a torokban. Lehetséges, hogy ez a hatása vezetett ahhoz a meggyőződéshez, hogy a tejtermékek, különösen a tej, növeli a nyáktermelődést, holott nem. Amikor tejet iszunk, lehet nyálkát érezni a torokban, de valójában csak ennyi és nem több.

Bizonyos emberek, akik valójában allergiásak a tejre, vagy tejtermékekre, valóban nyáktermelődést tapasztalhatnak, de ez az allergiás reakció része. Ugyanakkor, azok, akiknek tényleg tejtermék allergiájuk van, azok olyan tüneteket tapasztalnak, mint a csalánkiütés, (bőrkiütés), hányás, hasi fájdalom, véres széklet, vagy anafilaxia.

Mit tehetünk a nyálka, váladéktermelődés ellen?

Nos, most, hogy már tudjuk, hogy a tejtermékek fogyasztása nincs hatással a nyálkatermelődés növekedésre, nyílván szeretné tudni, hogy mit tegyen, ha úgy érzi, hogy az orra, vagy a feje tele van. Nincs rá ok, hogy kerüljük a tejtermékeket, de van más is, amit tehetünk.

  • Igyon több folyadékot. Maradjon hidratált és rengeteg folyadékot igyon, mert az segít a váladéktól megszabadulni. A legjöbb ember nem iszik elég vizet naponta, és ilyenkor még többet kellene inni. Tartson a keze ügyében vizet, és, amikor csak teheti, akkor igyon.
  • Párásítson. Úgy, ahogy a fokozott folyadék-fogyasztás, úgy a párásítás is segít. Különösen éjszaka, amikor alszik, akkor juttasson több nedvességet a szoba levegőjébe, ez megvédi a légutakat a kiszáradástól és az irritációtól.
  • Próbálja meg a patikákban vény nélkül kapható gyógyszereket. A gyógyszerek, mint a nyálkahártya duzzanatát csökkentő kenőcsök, köptetők segíthetnek, hogy a váladék kifolyjon a melléküregekből.
  • Használjon sós sprayket. A sóoldatos sprayk rendelkezésre állnak a legtöbb drogériában, vagy patikában, aminek a használata nagyszerű módja annak, hogy az orrban és a melléküregekben lévő váladékot lazítsa. A sprayk gyengéden hatnak és könnyű használni. Nem tartalmaznak gyógyszert, biztonságosak és nincs mellékhatásuk.
  • Használjon Sinus Rinse orrmosót, vagy Neti kannát. Hasonlóan a sóoldatos sprayhez, ezek a termékek is sóoldatot használnak ahhoz, hogy a melléküregeket átöblítse. Amennyiben nagyon tele van az orrunk váladékkal, akkor ez kiváló lehetőség a kitisztítására. Amennyiben házilag készíti el a sóoldatot, fontos, hogy desztillált vizet, vagy előzőleg felforralt, de lehűtött vizet használjon. Soha ne használjon öblítésre közvetlenül a csapból, vagy kútból származó vizet, mert olyan mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, amik komoly fertőzéshez vezetnek.

És az utolsó szó

Van egy csomó „öregasszonyok fecsegése” mondás, amikor az emberek úgy gondolják, hogy hallottak már valamiről, de nem emlékeznek rá vissza, hogy kitől. Ha mindenkitől azt hallja valamiről, hogy igaz, akkor hajlamos azt hinni, hogy az úgy is van. 

De, amikor a tudományos, vagy orvostudományi részére térünk rá, akkor egy csomó dologról kiderül, hogy nem úgy van, ahogyan azt nagyon sokan gondolják. Nos, most már tudja, hogy a tejtermékfogyasztása nem fokozza a nyálkatermelődést, így nyugodtan megehet egy fagyit, ha meg van fázva.

Források:

Milk & Dairy Allergy. ACAAI. http://acaai.org/allergies/types-allergies/food-al... Published January 12, 2015.

Pinnock CB, Graham NM, Mylvaganam A, Douglas RM. Relationship between milk intake and mucus production in adult volunteers challenged with rhinovirus-2. Am Rev Respir Dis. 1990;141(2):352-356. doi:10.1164/ajrccm/141.2.352.

Wüthrich B, Schmid A, Walther B, Sieber R. Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. J Am Coll Nutr. 2005;24(6 Suppl):547S - 55S.

egészség táplálkozás egészség megelőzés

 

Megtekintések száma: 547514


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet