​Legyőzhetetlen: a világbajnok Carlsen sorozatban ötödik bajnoki címét nyerte meg

2021 Decemberr 11

Aki azt hiszi, hogy Magnus Carlsen hűvös, fegyelmezett racionalista, az téved. A világbajnok, aki pénteken kora este Dubaiban tökéletesen megvédte címét, azért olyan jó a sakkban, mert sikerül jól éreznie magát mind a királyi játékban, mind az edzésben és a felkészülésben. A világbajnok a lépéssorozatok memorizálását sokkal rövidebbre fogja, mint riválisai. Olyan pozíciókban, amelyeket mások már unnak, gyakran talál olyan részleteket, amelyekkel nyerő pályára kerül.

Dubajban a norvég a tizenegyedik partiban szerezte meg negyedik győzelmét orosz kihívója, Jan Nepomnyascsen ellen, így a 14 játszmás világbajnokságon korán mindent egyértelművé tett a vb-párharc során 31. életévét betöltő Carlsen számára. 7,5:3,5 arányban negyedszer is sikeresen megvédte címét.

Ellenfelénél gyakrabban sikerült előkészített lépéssorozatokat a táblára tennie. A nyitásból azonban csak a második játékban került ki egyértelmű előnybe, és egy figyelmetlenség miatt elszalasztotta a lehetőséget. Mentális ereje legalább olyan fontosnak bizonyult, mint a nyitó felkészültsége. A mérkőzés előtt Carlsen így nyilatkozott ellenfeléről: "Talán az lesz a legnagyobb kihívása, hogy hogyan viseli a kudarcokat".

Az orosznak majdnem nyolc óra után be kellett látnia a vereséget.

Eleinte Nepomnyashchi szemmagasságban játszott. Az ötödik játszma döntetlenje után először fejezte ki elégedetlenségét, mert nem tudott többet kihozni az előnyös pozícióból. A hatodik meccsen néhány érthetetlen döntéssel nehezítette meg a védekezését. Bár nem sokkal a vége előtt még lehetséges volt a döntetlen, az orosznak közel nyolc óra játék és 136 lépés után be kellett látnia a vereséget. Ez volt a leghosszabb játszma a lépések számát tekintve az 1886-ig visszanyúló sakkvilágbajnokság történetében.

E fárasztó játszma után a kihívó másnap nem tudott nyomást gyakorolni Whitera. A nyolcadik és kilencedik mérkőzésen aztán olyan súlyos bakikat követett el, amilyeneket a legmagasabb szinten nem szokás látni. Nepomnjascsi elismerte és jóvá tette, hogy játéka nem volt nagymesterhez méltó.

Carlsen viszont koncentrált maradt, és ezt a fizikai kondíciójának is köszönheti. Kedvenc játékai a futball és a kosárlabda, amelyek a dubaji szabadnapokon is napirenden voltak. Hogy a meccsek után kiszellőztesse a fejét, szívesen néz Premier League-, La Liga- vagy NBA-meccseket.

forrás: gmx.net

 

Megtekintések száma: 16213


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet