Meg tudod oldani? A magyar rejtvények játékos zsenialitása

2021 November 01

Logikai rejtvény három dimenzióban 

Ha a matematikai rejtvények világáról van szó, Magyarország az élen jár. Nemcsak a Rubik-kocka, a Rubik Ernő által 1974-ben feltalált ikonikus játék miatt, hanem a matematika népszerűsítésének hosszú története miatt is.

1894-ben Magyarország rendezte meg a világ első, tizenéveseknek szóló matematikaversenyét, négy évtizeddel korábban, mint bárhol máshol. 1894-ben jelent meg a KöMaL, a középiskolásoknak szóló magyar matematikai folyóirat, amely tele volt feladatokkal és megoldási tanácsokkal. Mind a verseny, mind a folyóirat azóta is folyamatosan működik, csak a két világháború között volt egy rövid kis szünet.

kép:google.com

Megkérdezték Bajnok Bélát, egy magyar születésű úriembert, aki jelenleg az Amerikai Matematikaversenyek igazgatója és - jelenleg is aktívan szervezi a versenysorozatát, amelyben 300 000 diák vesz részt az Egyesült Államokban, hogy tud-e olyan rejtvényről/logikai játékról, amely Magyarországon született. Az első, ami eszébe jutott, a "3-D logikai rejtvény" volt, egy olyan logikai rejtvénytípus, amelyben a megoldást egy háromdimenziós kockában kell kidolgozni, nem pedig (mint a hagyományos változatban) egy kétdimenziós rácsban. Azt mondta, hogy Magyarországon kívül még soha nem látott ilyen típusú logikai kirakót. 

forrás: theguardian.com/

játék szórakozás játékszer rubik kirakó

 

Megtekintések száma: 20445


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet