Milyen a jó futócipő?

2018 Június 06

Jól kibélelt? Lapos? Alaposan szellőzzön? Avagy milyen a jó futócipő, és miért?

Manapság a futócipők piaca hatalmas, és az ember nem győz választani a különféle termékek, modellek közül.

Van mindenféle, ami szem szájnak ingere. Kicsi, lapos talpú, vastagon kibélelt, szellőző, passzos, és kényelmes.

Nem könnyű közülük a legjobbat kiválasztani, de mi elmondunk pár tippet, mikre érdemes odafigyelni új futócipő vásárlásakor.

Ne legyen túl bő

Az a futócipő katasztrófa, amelyikből futás közben kilépünk. Gyakran elkövetik az emberek a hibát, hogy a futócipővel is úgy vannak, hogy egy-két számmal nagyobbat vesznek, hogy hátha belenőnek, és legalább kényelmes, és jól szellőzik majd a lábuk benne.

A futócipő azonban a sok futástól előbb-utóbb magától kitágul, így az eleinte csak egy-két számmal nagyobb cipőt még 2-3 számmal nagyobbnak érezhetjük.

Ha túl szűk, az sem jó

A másik véglet, ha túl szűk, passzos cipőt választunk. Nem csak azért, mert nyomni, törni fogja a bokánkat, hanem mert a szellőzés sem megoldott, így hamar kellemetlen szagot áraszthat a cipő, és a lábunk.

Arról nem is beszélve, hogy ez hosszabb távon különböző gombás fertőzések melegágya lehet. A nem rendesen szellőző, meleg és nedves cipők igazi gombatanyák lehetnek.

Nem szellőzik rendesen

Ez részben kapcsolódik az előzőhöz. A szellőzés azonban nem csak a cipő méretén múlik, hanem azon, hogy milyen anyagból készült.

A szintetikus anyagokból készült cipőket lehetőleg kerüljük, rengeteg kínai futócipő pontosan ezért használhatatlan. Sőt, megtévesztő, hogy egyes ilyen cipők még rácsos hálót is tartalmaznak, ami a jól szellőzés látszatát keltik, de ne dőljünk be nekik.

Legyen kényelmes

Nagyon fontos, hogy egy futó cipő legyen kényelmes. Azt szokták mondani, hogy az a jó futócipő, ami kényelmesebb a saját, hétköznap viselt cipőnknél is.

Ne feledd, hogy futás közben nagy terhelés éri a lábadat, így a cipő végzi a munka oroszlán részét, és ha jó a cipő, kiváló lengéscsillapítóként funkcionál hosszabb távokon.

Legyen magasabb talpú

Emlékszel, hogy tornaórán lapos talpú, sima tornacipőben futottatok? Ez az egyik legrosszabb módja annak, hogy fuss. Tönkreteszi a talpad, és nem lehet nagyobb távokat lefutni sima tornacipőben. Arról nem beszélve, hogy a sarkadat is törheti.

A futócipő akkor biztonságos, ha magasabb a talpa, és jól ki van bélelve, így sokkal kedvezőbb a futás közbeni lengéscsillapító hatása.

Ha ezt a néhány egyszerű szempontot figyelembe veszed, mérlegeled, garantáltan a legjobb futócipőt választhatod ki saját magad számára.

egészség sport öltözködés cipők

 

Megtekintések száma: 200403


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet