Rendbenvalónak találod, hogy hazudsz neki?

2017 Decemberr 30

Általános egyetértés mutatkozik abban, hogy az őszinteség az egészséges kapcsolat kulcsa.

De, valóban vannak esetek, amikor a füllentés jót tesz a kapcsolatának?

„Mint tereapeuta, én általában nem javaslom, hogy hazudjunk a partnerünknek”, mondja Jule de Azevedo Hanks, a Wasatch Family Therapy igazgatója, kapcsolat-szakértő és klinikai szociális munkás.

„Ugyanakkor, úgy vélem, vannak olyan helyzetek, ahol helyénvaló a hazugság, vagy a részletek elhallgatása”, - mondja.

Íme, a hat leggyakoribb dolog, Hanks szerint, amiért a párok hajlamosak hazudni egymásnak.

Ugyanakkor, nagyon fontosnak tartja, hogy minden helyzetben teljesen őszinték legyenek egymással.:

1. Anyagi jellegű dolgok

„Mindegy, hogy rendben van-e, hogy hazudjunk, valójában a helyzettől függ,” mondja Hanks.

Hazudunk, vagy nem mondjuk el a részleteket, nos egyáltalán nem mindegy, nagy különbség, hogy átlépte a költségvetési határokat, mert vett egy új órát, de azt nem mondta el, hogy az elmúlt évek alatt USD 50.000,-rel lépte túl a keretet, az már sok.

Tegye fel magának a következő kérdést: Mennyire befolyásolja ez a társam és az én életemet? Ha a választa az, hogy „nagyon”, akkor igenis fontos elmondani az igazságot,- tanácsolja Hanks.

Ha mindketten dolgoznak, és külön számlájuk van és mindketten a rezsi felét fizetik, akkor egy új fejhallgató vásárlása inkább csak egy személyes vásárlás. „De, ha megállapodásuk révén, mindkettőjük nevén van a számla, és Ön kap egy jelentősebb fizetésemelést, és nem árulja el, és csak a régi bér összegét utalja a közös számlára, nos, akkor valóban baj, ha erről hazudik.”

2. Hol voltál?

„Amikor felkel, és azt mondja a partnerének, hogy dolgozni, megy, holott már két hónapja elbocsátották, akkor ez a hazugság potenciálisan nagyon megingathatja a bizalmat”, mondja Hanks.

De, ha azt kérdezi Öntől, hogy miért jött későn haza, és azt válaszolja, hogy azért, mert hazafelé jövet beugrott meglátogatni egy beteg haverját, de nem mondja meg, hogy tovább maradt bent a munkahelyén, mint kellett volna, akkor az, rendben van. „Ez nem töri meg a bizalmat”.

Ha mégsem stimmelnek a dolgok, akkor kérdezze meg magától, hogy vajon a partnernője úgy érzi-e, hogy elárulta, vagy megtévesztette, - és, ha a válasz igen, akkor, valószínűleg jobb, ha elmondja az igazat.

3. A régi kapcsolatok

Ha a parnternője a régi kapcsolatairól faggatózik, - úgy, mint, hogy hol és hogyan szeretkeztek, mennyire volt jó az előző barátnője az ágyban, vagy, ha összehasonlítja magát az exével az ágyban, - ilyenkor jó, ha kihagyja a részleteket, és csak általánosságokról mesél, mondja Hanks.

Mielőtt válaszolna ezekre a kérdésekre, kérdezze meg önmagától: mennyire relevánsak ezek az információk a jelen helyzetben? A jelen kapcsolatomra ez jó, vagy rossz hatással lesz?

(És, ha a partnernője továbbra is túlságosan kíváncsi, vagy féltékeny az előző barátnőire, akkor csak óvatosan, lássa meg a vörös zászlót …)

4. A másokra gyakorolt hatása

Ha őszinte akar lenni a partnernőjével a másokra hatást gyakorló vonzerejéről, akkor kérdezze meg magától, hogy: mit nyerek, vagy veszítek azzal, ha megosztom vele ezt az információt?

Ha úgy véli, hogy egy munkatársa vonzó, akkor azt valószínűleg nem kell elárulnia. „De, ha heves érzelmeket táplál egy munkatársa iránt, és ez hatással van a kapcsolatára, akkor bizonyára le kell ülni és megbeszélni, hogy benn akar-e maradni a jelenlegi kapcsolatában.”

5. Szülői átcsúszások

Amikor nevelésről van szó, a füllentés mindig rossz ötlet, de még egyszer mondva, attól függ, hogy a füllentés mekkora és milyen hatást gyakorol a kapcsolatra.

„Nem hiszem, hogy valaha is jó ötlet, ha az egyik szülő, a másik vonalára átcsúszik”, - mondja Hanks. „Igaz, nem a világ vége, ha adsz a gyereknek egy sütit, bár ő még nem ette meg a másik szülő által kért zöldséget. Ha ez egy egyedi eset, akkon nem nagy ügy.”

De, ha ez már a másik szülői példa szabotálásáról van szó …? Nos, akkor az már baj.

És végül: A kapcsolatok titka —az idő, mondja Hanks. “ Még, ha a partnernője nem is tudatosan tudja, hogy hazudott neki, azért, azt Ön tudja, hogy ennek valamiféle hatása lesz.“ mondja. Lehet, hogy sokkal gyengébb lesz a partnerkapcsolatában, vagy, lehet, hogy elkezd majd egyéb információkat is visszatartani.”

életmód emberi kapcsolatok párkapcsolatok pszcihológia

 

Megtekintések száma: 1229005


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet