11 módszer a rettenetes másnaposság gyógyítására

Wednesday, December 27, 2017

Vedeljük a vizet, dobáljuk be a pirulákat, borogatjuk a homlokunkat, - mindent megteszünk, hogy megszüntessük a lüktető fejfájásunkat. Íme, néhány kipróbált módszer a másnaposság ellen.

Pontosan tudjuk, hogy, egy vad éjszaka után, a „másnaposság gyógyítására” vásárolt patikaszerek sem érnek semmit a fejfájás és a hányinger, általában véve a pocsék érzés ellen, - igazam van?

Egy másnaposság elleni listával szakértőket kerestünk fel (köszi, Facebook rajongók) és megkérdeztük, hogy ezek valóban működnek-e. Bár az ebben a témában végzett kutatás korlátozott, és nem ismerünk egyetlen megoldást a másnaposságra, azért van egy-két dolog, ami enyhítheti ezt a speciális problémát.

A víz

A H2O-nak is enyhítenie kell a másnaposságot. Amint azt bizonyára tudja is, hiszen az éjszakai kicsapongás alatt folyamatosan a mosdót látogatta. Az alkoholnak vízhajtó hatása van, ezért kiszáradást okozhat.

Mielőtt ágyba zuhanunk, gurítsunk le 2 l vizet, mondja Dr. Daniel K. Hall-Flavin, a Mayo Clinica addiktológia és pszichiátriai szakorvosa. És legközelebb, ha szórakozni megy, akkor azt ajánlja, hogy minden sörhöz rendeljünk egy pohár vizet is, a folyadék pótlására.

Sport italok

„Annak ellenére, hogy az alkohol vízhajtó hatású, és a szervezet elektrolitokat veszít, annyit viszont nem, hogy azonnal pótolni kellene őket”, - mondja Samir Zakhari, a NAAA Anyagcsere és Egészségügyi Hatások vizsgálati Főosztályának igazgatója. A kutatások azt mutatják, hogy a sporti italok a másnaposságra nem jobbak a víznél, ezért spóroljon és menjen a vízcsaphoz vizet inni.

Kávé

Egy csomó ember – függetlenül a másnaposságtól – kávéval kezdi a napot, hogy felébredjen, és a munkában is kávézik, hogy éber maradjon. 

A ’Starbucks’ (*kávé márka – fordító) nem nyújt tartós megoldást, és a koffein jót tehet ugyan fejfájás és migrén esetén is, de ennek megitélése az illető személytől függ. Másnaposság esetén, ha elfogyaszt egy csésze kávét, ügyeljen arra, hogy vizet is igyon, mivel a tanulmányok szerint a koffein is dehidratál.


Még több alkohol ("Kutyaharapást szőrével")

„Ez rossz ötlet”, mondja Dr. Hall-Flavin. „Zsibbasztó hatása van, de amit tesz, az semmi más, mint eltolja az elkerülhetetlent, egy még rosszabb fejfájást”. A másik, ok, hogy elkerülje egy újabb üveg hideg sör felbontását a másnaposság ellen, az az, hogy a szakértők véleménye egységes abban a, hogy az ilyen fajta „kúra” növeli az alkohol függőség kialakulását.

Pirítós és kekszek

Emlékszik, amikor az édesanyja pirítóst adott, amikor semmi nem maradt meg a gyomrában? Ez azoknak is jó tanács, akik az éjszakát a nagy fehér porcelán trón fölött görnyedve töltötték el. Nem az étel állítja le a gyomorban rohangáló hullámvasutat, hanem a szénhidrát állítja vissza a vércukorszintet, mondja Dr. Hall Flavin. 

Normális esetben, amikor a vércukor szint alacsony, a máj a tartalék szénhidrát készletéből glukózt termel. De, ha túl sokat ivott, akkor a mája azzal van elfoglalva, hogy az anyagcseréjét rendben tartsa, de nem tud megkűzdeni ezzel az extra feladattal, ezért a vércukorszint alacsony marad és továbbra is ingerlékeny és fáradt lesz.

Zsíros ételek

Az, hogy mit eszik ivás után, nem számít! Csak az számít, hogy a rengeteg Jágerbomba (*Red Bull és Jagermeister keverék – fordító) előtt mit evett, mert az csökkenti a másnaposság érzetét a következő nap. Az étel segíti az alkohol felszívódását a vérbe, és minél tovább tart, hogy az alkohol a véráramba kerüljön, annál kevésbé ittasodik le?

Fájdalomcsillapítók

Egy lüktető fejfájást egy tablettával enyhíteni (vagy, kettővel, attól függően, hogy mi az ajánlott adag), rendben lévő dolog, de ragaszkodjunk a nem szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentőkhoz, (NSAID-ek, mint az aszpirin, ibuprofen és a naproxen), ne legyen paracetamol tartalmú (Tylenol): „Noha, ez fájfájás csillapításra OK, de, ha akkor vesszük be, amikor a májunk kétségbeesve dolgozik, hogy lebontsa az alkoholt, akkor, ez májkárosodást, sőt, még halált is okozhat”, mondja Dr. Dena Davidson, az Indianai Orvosi Egyetem egykori pszichiátriai professzora.

Vitaminok

Ha eddig is szedett multivitaminokat, akkor rendben van, vegye be, de a tanulmányok nem utalnak arra, hogy a vitaminok gyógyítanák a másnaposságot. Arról nem beszélve, hogy egy éjszakai mérgezés nem elég ahhoz, hogy ott hasson, ahol hatnia kell. 

Gyakorlat

Egy ital —egy 12 unciás sör, 5 unciás bor, vagy 1,5 unciás töménybor—ezeket a szervezet körülbelül egy óra alatt bontja le, így aztán, a majd „kiizzadom” másnapossági elmélet csak egy mítosz. Ugyanakkor az endorfin felszabadulása jó hangulathoz vezethet. És mivel egy pár kalóriát is eléget, ezért könnyen elvetjük a bűntudatunkat a megivott alkohol mennyisége miatt. A lényeg az, hogy a vizes palack legyen a keze ügyében, hogy elkerülje a kiszáradást.

Szex

„Nincs kutatási eredmény arra nézve, hogy a szex megszüntetné a másnaposságot, de legalább gyorsan múlik vele az idő”, mondja Dr. Joris C. Verster, a holland Utrechti Egyetem segédprofesszora. „Ha boldoggá teszi, akkor, uccu-neki”, mondja.

A legjobb gyógyszer: a megelőzés

Ön egy felnőtt ember, mértékkel igyon. De, csak, ha elfelejtené: egy órában csak egy italt igyon. A szervezetének, körülbelül 60 – 75 percbe telik, hogy lebontson minden egyes sört, vagy bort, vagy bármilyen alkoholt, mondja Dr. Hall-Flavin. Ha gyorsabban iszik, akkor az alkoholszintje is gyorsabban emelkedik, és növekszik a másnaposság kockázatának kialakulása is. Az „egy üveg sört és egy pohár vizet kérek” szabály rendeléskor nagyon fontos, és ne hagyja, hogy az a víz csak az asztalon legyen érintetlenül.

És egy kijózanító tény: a kutatások szerint a „mértékkel ivás” az emberek definíciója szerint, két ital naponta. A, több, mint ötöt már „kemény ivónak” határozzák meg. Szóval, gondolkodjon, mielőtt azt az extra kört megrendeli.

életmód egészség

 

Megtekintések száma: 192856


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet