5 tévhit a hajhullásról

2018 Május 03

Sok férfi tart tőle, hogy egyszer őt is utoléri a kopaszodás, és talán pont ennek köszönhető az, hogy több mítosz is kialakult a téma körül. Ezek közül most eloszlatunk néhányat annak érdekében, hogy tisztábban láss: mi okozhatja a hajad ritkulását, és mi az, ami ártalmatlan?

1. Kalap viselése hajhulláshoz vezet
Ez a tévhit azon az elméleten alapul, hogy a kalap alatt a fejbőr nem tud lélegezni, és ez által a hajszálak nem jutnak oxigénhez. Sokak szerint ez „megöli" a hajszálakat, amik aztán kihullanak. Ezzel szemben tudni kell azt, hogy a hajszálak a vérkeringés által lélegeznek, vagyis a vérből nyerik ki a szükséges oxigént. Ebből pedig levonható az a következtetés, hogy nem kell félni a kalapok és sapkák gyakori viselésétől. Arra viszont ügyelni kell, hogy amit viselünk, mindig legyen tiszta, mert a kosz, illetve a baktériumok már okozhatnak némi gondot...

2. Anyai ágon öröklődik
Igaz, hogy a hajhullás genetikailag öröklődik, de bármelyik oldalról jöhet. Elég, ha Vilmos hercegre és az apjára, Károlyra gondolunk, akik, ahogyan telnek az évek, egyre jobban hasonlítanak egymásra. Ha neked is van egy kopaszodó bácsikád, vagy nagyapád, tudd meg, hogy mikor kezdett el hullani az ő hajuk, így legalább tudni fogod, hogy nálad mikorra várható és nem ér majd váratlanul. Mindenesetre, ha elkezd ritkulni a hajad, ne ess neki egyből az anyukádnak, mert nem tehet róla!

5-tevhit-a-hajhullasrol

3. A hajlakk és a hajzselé túlzott használata hajhullást okoz
Ha egy készítmény ártalmas is lenne a hajadra (ami elég ritka dolog), a sérülés csak a hajszálakat éri, a hajhagymákat viszont nem. Ennek értelmében nincs, ami megakadályozza azt, hogy a hajad továbbra is nőjön. Ha mégis tartasz a termékektől, használj természetes alapanyagúakat, hajkímélő, hajnövekedést serkentő szereket.

4. Hajvágás után vastagabbak lesznek a hajszálak
Ha ez igaz lenne, akkor mást sem látnál, mint hogy a nők újra és újra leborotválják az egész fejüket, csakhogy végre elérjék a kellő vastagságú hajszálakat és hatalmas, dús, oroszlánokat megszégyenítő hajkoronájuk legyen. Hajvágás után vastagabbnak tűnhetnek a hajszálak, ha végigsimítod az ujjaidat közöttük, de ez csak azért van, mert a szálak rövidebbek és más, merevebb, „kaparósabb" hatásúak.

5. A stressz az oka
A stressz valóban okozhat hajhullást, ahogyan alvásproblémákat, vagy étvágytalanságot, stb... Viszont kopasz nem lesz tőle senki, ráadásul a folyamat ebben az esetben visszafordítható, kezelhető. Egyfajta figyelmeztetőjelként is fel lehet fogni, ami azt üzeni, hogy lassítanod kell. A stressz egy állapot, ami ha elmúlik, akkor a tünetei is megszűnnek.

 

Megtekintések száma: 219827


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet