Az energia ital nagy mennyiségű fogyasztása májproblémát okoz?

2016 November 12

Egy 50 éves férfi, az úgynevezett akut hepatitisz elméletét dolgozta ki, amely akkor jön létre, ha valaki három hétig rendszeresen túl sok energia italt fogyaszt – állítja egy új riport.

A jelentés szerint, akut hepatitisz, vagy májgyulladás jöhet létre, ha valaki étrend-kiegészítőket, beleértve a vitaminokat, és túl sok gyógyszert, vagy energiaitalt fogyaszt. Néhány esetben akár halálos májgyulladáshoz is vezethet.

Az esetet jelentő riport szerint, amelyet november elsején a BMJ Case Reports tárt fel, a sürgősségi osztályon a férfi tájékoztatta az orvosokat, hogy már két hét óta rosszul érezi magát, hasi fájdalmakra, étvágytalanságra, hányásra, hányingerre panaszkodott.

Kezdetben influenzára gyanakodtak, „Nagyon megijedtem, amikor, láttam, hogy a vizeletem sötét és kiterjedt sárgaság volt tapasztalható a bőrömön” – írta a rémült férfi, miután a kezelő orvosai tájékoztatták. Az orvos csapatot, Dr. Jennifer Harb, a Florida Orvosi Egyetem bőrgyógyásza vezette. 

A férfi elmondta az orvosainak, hogy semmiféle gyógyszert nem szedett és drogot sem fogyasztott, ugyanakkor napi 4 – 5 energia italt fogyasztott az elmúlt három hétben.

A fizikai vizsgálatok kimutatták, hogy a hasi fájdalmai a májból erednek. A U.S. National Library of Medicine szerint, a sárgaság is májproblémára utalt, ami akkor következik be, ha a májban a normális működéshez szükséges vörös vérsejtek száma lecsökken.

A jelentés szerint, az orvosok további vizsgálatokat rendeltek el, beleértve a májbiopsziát is, ami alapján megállapították, hogy a betegnél akut hepatitisz áll fenn, azon belül, a hepatitisz C tipusú májfertőzés állt fenn.

Ugyanakkor, az orvosok úgy vélték, hogy a férfi krónikus májgyulladása volt felelős az akut állapotáért, ami miatt korházba került.

Az energiaital tűnt tettesnek, azon belül is az egyik összetevője: a B3 vitamin.

A férfiaknak ajánlott energiaital 40 miligramm B3 vitamint tartalmaz, ami a duplája a napi 20 mg-os megengedett értéknek. Mivel napi 4 – 5-öt fogyasztott ezekből naponta, a B3 napi bevitele így 160 – 200 mg volt a javasolt 20 mg helyett.

Korábbi kutatások szerint, az egyetlen nap elfogyasztott több mint 500 mg B3 vitaminnak toxikus hatása lehet a májra. Bár a férfi a későbbiekben kevesebb energiaitalt fogyasztott, lehetséges, hogy a vitamin „felhalmozott hatás”-a okozta a panaszait.

Az riport írói megjegyezték, hogy az is lehetséges, hogy az energiaitalok más összetevői is hozzájárulhattak a férfi szimptómáihoz, de, hozzátették, hogy nincs elég, megfelelő információ arra nézve, hogy ezek az összetevők hogyan hatnak a májra.

A férfi leállt az energiaitalok fogyasztásával, de hat hétig kórházban kellett maradnia. A harmadik napon a szimptómái megszűntek. – jelentették az orvosai. Szintén a jelentés szerint, a beteg azt tervezi, hogy egy máj-specialistát keres fel, aki a krónikus hepatitisz C betegségét fogja kezelni.

életmód egészség férfi egészség

 

Megtekintések száma: 170642


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet