10 tény, hogy a vitaminok haszontalanok

2015 November 17

Nagyon sok ember rápörgött erre a fitness és egészséges életmód témára, de vajon igazuk van-e?

Emlékszem, mikor gyerek voltam a szüleim minden reggel a vitamint nyomtak a kezembe, hogy nesze

itt a vitaminod, edd meg. Emlékszem, Flinstones-os volt. Mindennap megkaptuk a fejadagunkat, de

ennek ellenére is voltunk betegek. Akkor minek kellett szedni? Felnőttként szinte ugyanazt az utat

járjuk be, hogy elkerüljük a betegségeket és törekszünk az egészséges életmódra. A vitaminok hatása

és eredményessége sok kutatás témája volt és a kritikák tömkelege fogalmazódott meg velük

szemben.

Mindeközben, a vitaminok és homeopátiás szerek piaca meg az egekbe növekedett.

A 3 legnagyobb vitamingyártó (Nature Made, Airborne, Emergen C) éves árbevétele meghaladja a

815 millió dollárt. Világos, hogy nekik érdekük tovább sulykolni azokat a beidegződéseket,

mantrákat, amit már évtizedek óta hallunk: Szedjél vitamint, hogy ne legyél beteg. Az egészsége

pedig mindenkinek a legfontosabb, legnagyobb kincse, nem csoda hát, hogy vagyonokat költünk rá.

De vajon tényleg megéri? Itt van 10 megdönthetetlen tény, hogy miért nem:

 

10. Multi-vitaminok

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

Multi vitaminokat szedünk, mert akkor egy tablettával letudjuk az egész szervezetünk vitaminhiányát, melyet az egyébként nem egészséges és változatos étkezésünk okoz. Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a multi-vitaminoknál kevés nagyobb kamu van a világon. Az összes egészségügyben kicsit is jártas ember, meg tudja mondani, hogy egy friss gyümölcs vagy zöldség sokkal több, és a szervezet által könnyebben feldolgozható formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Ha túl sokat szedsz be belőle, az még hátrányos is lehet, a testünk meg szinte napról napra változik, és gondolom, te sem számolgatod a menzán sorban állva, hogy a reggel bevett multi-vitaminod mellé hány gramm céklát kérj a bécsi szeleted mellé…

 

9. Kemény tabletta vagy lágykapszula?

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A kutatások arról is beszámolnak, hogy a tömörített tabletták szintén hatástalanok. Képzelj el egy nagyméretű tablettát a tenyeredben, ami nagy ahhoz, hogy lenyeld, ezért megpróbálod kettétörni, de erőlködsz, lilul a fejed és nagy nehezen a „tégla” kettéroppan. Na, most ezt képzeld el a gyomrodban, mennyi idő alatt bomlik szét teljesen? Ám a lágykapszulát kis erőkifejtéssel ketté tudod törni. A kettő közül melyiket találod meg a vitaminos dobozban? A tömörítet változatot.. ha mindenképpen vitamint akarsz bevenni , akkor ne szúrj ki magaddal és a lágykapszulát válaszd, kérlek. ( Bár nem hallottam még embert akinek egy alma elfogyasztása ártott volna- Hófehérke nem játszik).

 

8. Béta-karotin

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A Béta-karotin és más karotinok tartalmazzák a napi A vitamin mennyiség közel felét. Ezek megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben és a gabonafélékben is. Az orvostudomány mai állása lehetővé teszi a laboratóriumi előállítást is, ezzel sok embernek a mindennapjait teszik könnyebbé, mivel az asztma, néhány rák típus, szívbetegség, szürke hályog és korral összefüggő állapotromlás előrehaladásának lassításához kiváló alapanyag. Használják az AIDS kezeléseknél és elvonókúrákon, depresszió ellen és magas vérnyomás kezelésére is. Úgy hangzik, mint egy szupertabletta . A béta-karotin és az A vitamin fontos a szervezet számára. Ne hagyjuk ki az étrendünkből, lehetőleg fogyasszuk frissen az ellenőrzött helyekről származó zöldségeket, gyümölcsöket!

 

7. Folsav

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A Folsav a B vitaminok családjába tartozik, és megtalálható a hüvelyes zöldségekben, narancsban, a spenótban, brokkoliban, kelbimbóban és a spárgában. A Folsav elengedhetetlen a sejtstruktúra regenerálásához és új sejtcellák képzéséhez. Segít a DNS-nek megvédeni saját magát a mutációk ellen, ezzel a rák kockázatát csökkenteni. Ám a nagymértékű folsavbevitel állítólag ugyancsak rákot okozhat.

 

6. E vitamin

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

Az E vitamin antioxidáns hatásáról ismert leginkább és a nagy zöldleves növényekben illetve, a csonthéjasokban található meg leginkább. Bizonyos betegségek esetében extra adag E vitaminra lehet szükség, ez a bélrendszeri megbetegedéseknél fordul elő többnyire. De a férfiaknak jó lesz vigyázniuk, hiszen az E vitamin túladagolása prosztatarákhoz és stroke-hoz vezethet. De ne aggódj, ha nem tablettában, hanem természetes formájában viszed be, képtelen vagy határértéken felüli mennyiség elfogyasztására.

 

5. Költségek

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A vitaminok és táplálék kiegészítők piaca az Államokban egy 28 milliárd dolláros aranybánya. Az anyagköltségen kívül még az egészséges élet és a vitaminfogyasztás mantráját kell fenntartani. Hacsaknem a 60-as éveidet taposod, a tabletta formában bevitt vitaminbombák csak károdra lehetnek. Nem elég, hogy a várttal pont homlokegyenest más hatást vált ki, de legalább drága is. Akkor meg pláne nem hatékony a megoldás, ha közben gyorséttermi kaján élsz. Szóval reformáld meg a táplálkozásod, választékosan étkezz egészséges és friss alapanyagokból, ezzel megspórolod a vitaminok és kiegészítők árát, valamint a közérzeted is jobb lesz.

 

4. D vitamin

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A D vitamint az életerő kvintesszenciájának kiáltották ki, amely a szív és érrendszeri megbetegedéseket a minimum szintre csökkenti. Ez a zsírban oldódó vitamin a sejtek növekedését segíti, erősíti az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatása is van. Halakban és halmájban kifejezetten magas tartalommal van jelen, de megtalálható a narancsban és a tejben is. Túladagolva állítólag bőrrákot, szívritmuszavart és vese megbetegedéseket okozhat. Tehát még egyszer, egy nagymarék D vitamin nem helyettesítheti a megfelelő táplálkozást.

 

3. B6 vitamin

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A B6 vitaminnak nagy szerepe van a lebontásban és az energiaszint megtartásában. A sertés, pulyka, marha, banán és krumpli vagy a pisztácia nagy mennyiségben tartalmazza. De, mint mindenből, itt is megárthat a sok: szívritmuszavart, aknét, allergikus reakciókat, tüdőnagyobbodást vagy sorvadást, folsavszint változást, izomsorvadást és szédültséget valamint fejfájást, étvágytalanságot, gyomorrontást és napfényérzékenységet okozhat.

 

2. Probiotikumok

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A probiotikumokat az egészségünk szabályozójának tekintik. Mármint a gyártók, mert a kutatások nem feltétlenül támasztják ez alá. A probiotikumok baktérium törzseket tartalmaznak, amik a reklámszöveg szerint megegyezik az emberi testben található baktériumtörzsekkel, ezáltal azt erősítik és segítik. Akkor ezek szerint minden ember egyforma és mindenkinek pont ugyanaz kell, ugyanolyan mennyiségben.

 

1. C-vitamin

10-teny-hogy-a-vitaminok-haszontalanok

A C-vitamin az egyik legtöbbet emlegetett és legnépszerűbb vitamin a fogyasztók körében. Leggyakrabban az immunrendszer erősítésére használják. De az új tanulmányok cáfolják a régi iskola feltételezéseit. Akik 1000 mg-nál többet fogyasztanak naponta zavart látásra, energiahiányra és állóképesség csökkenésre panaszkodtak. A megoldás: ne százszámra dobáld be a tablettákat, hanem egyél egy almát. Vagy narancsot. Vagy akármilyen gyümölcsöt és megemeli a C-vitamin szintedet és nem adagolod magad túl.

 

Megtekintések száma: 8348


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet