A kávé legendája

2013 Június 04

Van, akinek a méregerős fekete jelenti a mindent, van, aki az íze miatt kóstolgatja. Van, aki koffeinbombát lát benne, van, aki a különlegességeket keresi.

A kávé, a tea mellett a világ legismertebb növénye, holott igazi származása mai napig ismeretlen.
Azt tudjuk, hogy az arabok terjesztették el az egész világon, de hogy ők hol találták, arról csak legendákat ismerünk. Az egyik legnépszerűbb mese, időszámításunk előttről, a kecskepásztor esete a fura bogyókkal, amitől a kecskéi teljesen megtáltosodtak. Összegyűjtött egy marék bogyót, és elvitte egy közeli apátságba, ahol megalkották az első kávét.

{loadposition szoveg}

A 15. századig keveseknek adatott meg, hogy megízlelhessék eme csodát, de a jemeni szerzeteseknek köszönhetően hódító útra indulhatott, és néhány évtized alatt egész Egyiptom és Szíria részesülhetett a csodában.
A 17. századra már a török kultúra szerves részét képezte, az étkezések részévé vált a kávé fogyasztása. A történelemben, első magyarként, Thököly Imre ízlelhette meg egy ebéd alkalmával, a váradi pasánál. A történetnek nem lett jó vége, bár nem a kávé hibájából. A pasa előre megtervezett szándékkal elfogatta és börtönbe vetette Thökölyt. De legalább előtte megetette, megitatta.
Isztambulban már 1550-ben megnyíltak az első kávéházak, majdnem 100 évvel később már Velencében is követték Isztambul példáját.
VIII. Kelemen pápa meg akarta kereszteltetni a kávét, mivel szerinte igazi keresztény ital.
Bach kantátát írt a kávéról.

Egy szó, mint száz, a kávé ma már szerves része a legtöbb kultúrának. A kézzel szedett piros kávészemek, nagy gonddal előkészített és elvégzett eljárások alkalmával nyerik el iható változatukat.
A termelési területek milyensége és pörkölési eljárások határozzák meg a kávé karakterét.
A világ legdrágább kávéja a cibetmacska ürülékéből származik. Elgondolkodtató, hogy ki találta ki, és hogy jött rá ennek a különlegességnek az értékére.

A kávé élénkítő hatása időszakos, és nem váltja ki a pihentető alvást. Legalább olyan felelősséggel kell fogyasztani, mint az alkoholt.

 

Megtekintések száma: 5468


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet