A kutyák még az ostoba cselekedeteinkre is emlékeznek

2016 Decemberr 12

Egy új kutatás szerint, a kutyák sokkal jobban figyelnek ránk, mint azt korábban gondoltuk. Emlékeznek a cselekedeteinkre, és egyéb eseményekre is, még, akkor is, ha az eset megtörténtekor nem tulajdonítanak neki jelentőséget.

A felfedezést, a Current Biology jelentette be, és hozzátette, hogy a kutyák is, azon, a más állatokat is tartalmazó rövid listán találhatók – beleértve a patkányokat, galambokat és a főemlősöket, - akik „epizódikus memóriá”-jukról ismertek. Ennek ellentéte a „sematikus emlékezet”, amely a tények, szabályok visszaemlékezése, anélkül, hogy az egyén az adott eseményre emlékezne.

„Tehát, a különbség az epizódikus és a sematikus memória közötti különbséget, úgy lehet elképzelni, mint a különséget az emlékezés és a tudás között”, mondta Claudia Fugazza, a magyarországi Budapesti MTA-ELTE Komperatív Etológiai Kutató Csoport vezetője.

Az emberek állandóan az epizódikus memóriájukat használják, mondta. Például, ha valaki azt kérdezi, hogy „Mit csinált először, amikor ma reggel felkelt?” akkor, mint egy visszapörgetett videó, a fejében visszajátssza, hogy mi történt.

Mostmár tudjuk, hogy a kutyák is hasonlóképpen teszik.

A készség, általában az öntudathoz kötődik, így a megállapítások arra utalnak, hogy érdekes módon a kutyák is rendelkeznek ezzel a felismerési formával, bár, Fugazza azt is elmondja, hogy „ez rendkívül nagy kihívást jelent, hogy ezt a kutyákon teszteljük”.

Kapcsolódó cikk: A Grouchyk, valójában autisták

A jelen formában, neki és kollégáinak, Pogány Ákosnak és Miklósi Ádámnak, le kellett győzniük a kutyák memória képesség tesztjének nehézségeit. Felhasználták, az úgynevezett, „Tedd, amit én teszek” trükköt. A kutyákat eszerint képezték, az az megfigyelték az emberi tevékenységét, majd, nekik is azt kellett tenniük. Például, ha a gazdájuk felugrik és azt a parancsot adja, hogy „Ugorj!”, akkor a kutya is felugrik.

Ennek a trükknek a sikeres végrehajtása még nem elég bizonyíték arra, hogy a kutyának epizódikus memóriája van. Ez azért van, mert be kell bizonyítani, hogy a kutyák nem csak akkor emlékeznek, ha egy adott személy jutalomért kérte fel őket a parancs elvégzésére.

Hogy ezen a problémán túljussanak, a kutatók először 17 kutyát képeztek ki arra, hogy utánozzák az embert, a „Tedd, amit én teszek” kiképzési módszerrel. Ezután, egy másik kiképzési körben, a kutyákat arra képezték, hogy feküdjenek le, miután valamilyen emberi cselekvést láttak, függetlenül attól, hogy mi volt az. Az emberi példák ostobaságokat is tartalmaztak, mint például egy pénztárca rángatása, ami tele volt kutyák fényképeivel, vagy egy esernyő megérintése.

Miután a kutyák már megbizhatóan megtanulták, hogy lefeküdjenek, a kutatók meglepték őket azzal, hogy a „Csináld!” parancsot adták nekik, és a kutyák azt tették, amit korábban az adott személytől láttak. Más szóval, a kutyák visszaemlékeztek arra, hogy mit láttak az illetőtől korábban, annak ellenére, hogy nem volt rá semmilyen okuk, hogy szükségét érezzék annak, hogy erre emlékezni kell.

Amellet, hogy a tanulmány bemutatja, hogy a kutyák rendelkeznek epizódikus memóriával, elsősorban arra fókuszál, hogy értékelje a mások által tett aktivitást, mondta Fugazza, hozzátéve, hogy úgy tűnik, a kutyák emlékeznek arra, hogy mit teszünk, noha, úgy tűnhet, hogy ez lényegtelen számukra.

„Ez egy olyan képesség,” – folytatja – „ami hasznos lehet a fajok számára, hogy fennmaradjanak egy gazdag és összetett környezetben, ahol sok a felfedeznivaló, és az embereket hozzáértő parntnereknek tekintik, akiktől tanulni lehet.”

A következőkben, Fugazza és csapata azt tanulmányozzák, vajon a kutyák megértik-e mások céljait, vagy csak a megfigyelt mozgásokat utánozzák, függetlenül attól, hogy annak mi a célja. Kiváncsiak ezekre az eredményekre, mondta Fugazza, mert a kutyák bebizonyították, hogy kiváló modelljei az összetett epizódikus memória tanulmányozására, különösen, azért, mert az evolúciós fejlődés során az ember és a kutyák között szociális kapcsolat alakult ki.”

életmód érdekes érdekesség

 

Megtekintések száma: 23228


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet