A mobilhasználat etikettje

2013 Június 17

Egyre több funkciót lát el a mindennapjainkban, és szinte mindenhová magunkkal visszük. De azon kívül, hogy hasznos, másokkal szemben idegesítő, zavaró, és udvariatlan is lehet a mobil használata. Mélyen megbánthatunk vele másokat, miközben lehet, hogy azt észre sem vesszük. A mobil- etikett ezt hivatott elkerülni, nézzük a szabályait:

Koncert, előadás, film közben

a-mobilhasznalat-etikettje
Ezeken a nyilvános eseményeken a leginkább elvárt a telefon használatának a teljes mellőzése. A csengés mellett a világító kijelző is tabunak számít, hiszen egy sötét teremben nagyon feltűnő. A legjobb, ha mindenki kikapcsolva tartja a telóját az érintett 1,5- 2 óra alatt, így a kísértés is megszűnik, valamint a némára állított mobil hangos, rezgő hangja is kizárva.

{loadposition szoveg}

Étteremben, randin, találkozókon
A szomszédasztalnál ülő túl hangosan beszél telefonon, a személyzet két rendelés teljesítése közben lecsekkolja az üzenőfalat, a partnered több időt tölt a telefonját bámulva, mint a veled való beszélgetéssel, a felszolgálók nem tudják felvenni a rendelést, mert azt félbeszakítja a telefonod csörgése... Egyik eset sem túl szép, és a listát még lehetne bővíteni. A szabály egyszerű: úgy viselkedj másokkal, amilyen bánásmódra te is vágynál. Tehát ha téged bármelyik is zavarna a fent említett példák közül, te is kerüld el őket. Ha előre tudod, hogy fontos hívást vársz, előre figyelmeztesd az asztaltársaidat, és kérj elnézést. Amikor megérkezik a hívást, hagyd el az asztalt (természetesen nem szó nélkül) és az étkezőhelyiséget, és a beszélgetést fogd a lehető legrövidebbre.

a-mobilhasznalat-etikettje
Ha SMS-t vársz, tegyél ugyanígy, de ebben az esetben nem kell felállnod az asztaltól, az pedig végképp nem jusson az eszedbe, hogy az asztal alatt kíséreld meg észrevétlenül megírni az üzenetet. Egyszerűen fogalmazva: bunkó dolog.

Egyéb nyilvános helyeken
Legyen az a park, egy metrókocsi, egy bolt, vagy egy múzeum, stb., ahol rajtad kívül más, idegen emberek is tartózkodnak, ott igyekezz lejjebb venni a hangerőt, ha telefonon kell beszélned. A személyes ügyekről való társalgást ilyenkor kerüld, és illik legalább 3 méter távolságot tartani telefonálás közben a tőled legközelebb álló személyektől. Múzeumokban, galériákban, és egyéb helyeken, ahol az átlagosnál jóval nagyobb a csend, a telefonodat tartsd némán.

a-mobilhasznalat-etikettje

Ünnepélyeken
Esküvő, diplomaünnepség, születésnap, vagy hasonló alkalmakkor sem túl szerencsés, ha a pohárköszöntőt félbeszakítja egy mobil csengése. Azért vagy ott az eseményen, hogy egy másik ember sikerét ünnepeld és köszöntsd, és ennek a legrosszabb módja az, ha közben a figyelmed valami teljesen másra koncentrálódik.

 

Megtekintések száma: 5723


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet