Apás szülés: érvek, ellenérvek

2016 Október 10

Az apás szülésről még ma is megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint szükséges, míg mások feleslegesnek, sőt egyenesen károsnak tartják mint a párkapcsolatra, mind a szexualitásra. Mi az igazság? Mikor érdemes, és mikor nem, elvállalni az apás szülést?

Az apás szülés sok fiatal és leendő szülőnél tabu téma, ugyanakkor a várandósság hetei alatt szinte minden párnál felmerül az apás szülés lehetősége.

Még mielőtt azonban egyértelműen igent mondanál a feladatra, érdemes alaposan átgondolnod a dolgokat, ugyanis a téma annyira megosztó, hogy még a pszichológusok, szakemberek között sincs egy közös álláspont.

Apás szülés: káros a kapcsolatra és a szexuális életre?

Sok apa minden bizonnyal a klasszikus formát választaná, talán te is. Ilyenkor az apa – mint ahogyan a filmekből már ismerjük – a folyosón várakoznak az örömteli hírre, hogy megszületett a baba. Régebben egyébként nem is lehetett jelen az apa a szülés és a vajúdás időszaka alatt, ezért is kényszerültünk ki a folyosóra.

Azonban ma már fordult a kocka, és a világszemlélet. nem csak egyre több apának engedik meg, hogy bent legyen párjával a szülés alatt, hanem egyre több apuka igényli ezt.

Elsőre nagyon is bizarrnak hathat a dolog. Miért akarnál bent lenni, és látni szenvedni a párodat? Hát persze, hogy a csodálatos pillanatért, mikor megszületik a baba, de vajon a feleséged hasznodat veszi azzal, hogy ott vagy, vagy inkább csak ártasz neki?

Nem minden anya igényli a társaságot a szülési idő alatt, van, aki egyedül szeretne megbirkózni a fájdalommal, és nem szeretné, hogy bárki is szenvedni lássa. Ez teljesen érthető.

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy kifejezetten káros lehet a kapcsolatra, főleg a szexuális életre, ha az apa szülni látja a párját. Valljuk be tabu nélkül, nem minden férfi leányálma az, hogy egy óriásira kitágult, véres vaginát lásson, mely a párjához tartozik.

Nem egy tanulmány szerint az apás szülést választó apák később elidegenedtek a párjuktól, a szexuális életük pedig a nullára csökkent a rossz élmény miatt, és szakember segítségére volt szükség a kapcsolat helyreállításához.

Pozitív is lehet

Ugyanakkor sokan mások meg éppen az ellenkezőjét állítják. Egye pszichiáterek szerint a kapcsolat így lesz még szorosabb, ha a párunkkal vagyunk a kritikus órákban is.

Ha együtt élitek át azt a bizonyos pillanatot, amikor kijön a baba, akkor az egy életre összekötő kötelék lesz számotokra.

Kapcsolatotokat egy új szintre tudja emelni, és ez nagyon sokat számít majd a gyerek neveléskor. Összességében pozitív élménnyel távozhattok a szülészetről, ha kellő elvárásokkal és felkészültséggel vágtok bele az apás szülésbe.

Szokták javasolni, hogy a szülőszobát érdemes a szülés előtt többször felkeresni, hogy megszokjátok a környezetet, és ne legyen teljesen idegen számotokra a közeg.

A döntés a tietek

A döntés a végén mindenképpen a tietek. Úgy, döntsetek, ahogy nektek jó, és ketten beszéljétek át, mert ez senki másra nem tartozik.

Ne hagyjátok, hogy más családtagok, ismerősök, rokonok befolyásoljanak titeket az álláspontotokban. Ha az egyik fél nem egészen biztos a dolgában, érdemes újra átbeszélni a dolgokat, hátha sikerül meggyőzni.

Bárhogyan is vágtok neki a dolgoknak, arra készüljetek fel, hogy a baba születése majd mindent meg fog változtatni az életetekben.

életmód gyereknevelés szülés család

 

Megtekintések száma: 22621


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet