Az aggódás és a nyugtalanság megőszíti a kutyákat

2017 Decemberr 30

Egy új tanulmány szerint, csakúgy, mint az ember haj, a kutyák szőre is megőszülhet, ha kemény időket élnek meg.

A fiatal kutyáknak, idő előtt szájkosárszerűen megőszülhet a szőrük, ha nyugtalanok és izgatottak.

Credit: StudioPortoSabbia, Shutterstock.com

Egy új tanulmány szerint, csakúgy, mint az ember haj, a kutyák szőre is megőszülhet, ha kemény időket élnek meg.

A kutatók azt állapították meg, hogy azok a fiatal kutyák, akiknek a gazdái nyugtalan, ideges és impulzív körülmények tartják állataikat, nagyobb valószínűséggel idő előtt megőszülnek, mint azok, amelyek nem tekinthetők idegesnek, vagy impulzívnak.

„A kutyák megfigyelésével történt sok éves tapasztalataim alapján, már régóta gyanítottam, hogy azok a kutyák, akik jobban szoronganak és impulzívabbak, mint a többiek, a pofájukon, szájkosárszerűen, hamarabb megőszülnek”, nyilatkozta Camille King, aki doktori diplomáját a Northern Illinois Egyetem Felsőoktatási programjában szerezte és, ma már saját állatviselkedési prakszist vezet Denver területén.

A vizsgálat elvégzése céljából, a tudósok Colorado államban, kutya parkokat, állatorvosi klinikákat és más helyszíneket kerestek fel, valamint 400 kutyatulajdonosnak kérdőíveket osztottak szét. Miután a tulajdonosok megválaszolták a 42 kérdésből álló, a kutya viselkedésére, korára és egészségére vonatkozó kérdéseket, a kutatók minden egyes kutyát górcső alá vettek.

A kutatók kizárták a világos szőrű kutyákat, mivel a kutya színe megnehezítette az ősz szőrszálak felfedezését. Az 1 és 4 évnél idősebb kutyákát is kizárták, mivel minél idősebb az eb, annál nagyobb valószínűség szerint kezd el őszülni a kora miatt.

A kutyák szorongási szint méréséhez, az állatok viselkedésével kapcsolatos kérdéseket tettek fel a kutatók, úgy, mint, hogy a kutya tönkretesze-e dolgokat, ha egyedül marad, hogy hullott-e a szőre állatorvosi vizsgálat alatt, vagy egy új helyre történő érkezéskor, illetve, hogy a kutya összerezzen-e, vagy lelapul, ha emberekkel találkozik.

Az impulzivitás értékeléséhez a kutatók azt kérdezték, hogy a kutyák ráugrottak-e az emberekre és megnyugodtak-e, ha kikerültek a figyelem központjából és, hogy hiperaktívak voltak-e a gyakorlat után. Ezután két független értékelés készült olyan kutyákról, akik sohasem találkoztak, a fényképüket 0-tól 3-ig értékelték, amely azt jelezte, hogy a 0, a szájkosár jellegű őszülés tapasztalható, a 3-as pedig a teljes pofa őszülését jelentette.

Ősz szőr

A kutatók azt találták, hogy a nőstény kutyák magasabb szinten hajlamosabbak az őszülésre, mint a kan kutyák. Sőt, azok a kutyák, akik hangos zajra, vagy ismeretlen állatok és emberek jelenlétére félelmet mutattak, azok hajlamosabbak voltak az őszülésre.

Ezzel szemben a kutya méretének semmi köze sem volt az őszüléshez, valamint annak sem, hogy ivartalanított volt-e, vagy, hogy volt-e valamilyen egészségügyi problémája.

„Először, kissé szkeptikus voltam ezzel a hipotézissel kapcsolatban”, - mondta Thomas Smith, a College of Education at Northern Illinois University professzora, a tanulmány társ-szerzője. „Azonban, amikor az adatokat elemeztük, az eredmények valóban szembetűnőek voltak.”

Más vizsgálatok szerint a stressz megváltoztathatja a haj színét. Nem világos, hogy az amerikai elnökök azért őszülnek meg, mert túl nagy nyomás alatt vannak, vagy a genetika játszik szerepet, de egy 2006-os tanulmány szerint, ami a journal Experimental Dermatology-ban jelent meg, az egerekben a stressz megváltztatja a haj növekedését. Egy 2014-es tanulmány szerint pedig, amit a journal Current Pharmaceutical Design publikáltak, az egereknél a stressz gyorsította az öregedést.

A kutatók megfigyeléseit a gyakorlatban is lehet alkalmazni. Azok az emberek, akik kutyákkal foglalkoznak és észreveszik, hogy valamelyik kutya szájkosárszerűen őszül, figyelmeztetheti a gazdáját, hogy a kutyánál szorongás, impulzivitás, vagy félelmi problémák merülhetnek fe. Amennyiben szükséges, akkor a kutyák részt vehetnek viselkedés-módosító programokon,- írták a kutatók a decemberben megjelent journal Applied Animal Behaviour Science tanulmányban.

 „Ez egy eredeti, egyedi tanulmány, ami a kutya jó közérzetére tér ki”, mondta Temple Grandin, a tanulmány társ-szerzője, a Colorádo Állami Egyetem állattudományi professzora.

életmód állatok gondozás

 

Megtekintések száma: 1216931


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet