Az alkohol árnyékában

2013 Decemberr 16

Az alkoholfüggőség egy olyan betegség, amelynek során a delikvens képtelen féken tartani mértéktelen vágyait a szeszesitalok iránt, és ebből kifolyólag súlyos testi és lelki tünetek jelentkeznek rajta. Annak ellenére, hogy nem iszol túl gyakran vagy túl sokat, te is tartozhatsz azok közé, akik hajlamosak arra, hogy könnyebben függővé váljanak. Ezért jó, ha tudod, hogy milyen tüneteket tapasztal egy alkoholfüggő, és hol van az a határ, ami már kóros.

Magyarországon 800.000-1.000.000-ra tehető az alkoholbetegek száma. Az alkoholizmus a férfiaknál gyakrabban fordul elő, azonban kutatási adatok szerint ez az arány lassú kiegyenlítődési tendenciát mutat. A női és a fiatalkori italozás egyre gyakoribb. Nőkön az alkoholfogyasztással járó károsodások hamarabb alakulnak ki, amely korai fázisban teszi lehetővé a kezelésüket. Napi 20g-férfiaknál 40g- tiszta alkoholnak megfelelő alkohol fogyasztásakor lényegesen nő az alkoholbetegség és szövődményeinek kockázata.

Az alkoholfüggőség fő tünetei

-Az ivás miatt problémáid vannak a munkahelyeden. Gyakran késel, vagy hiányzol, és nem tudsz úgy koncentrálni, ahogy régebben. Munka közben megsérülsz, vagy nem tudsz olyan jól teljesíteni, mint azelőtt.

-Nem számít, hogy vezetned kell. Legurítasz, még pár pohárral mielőtt kocsiba ülsz.

-Amnéziában szenvedsz a túl sok alkoholtól. Az esték egy része „kiesik", egy pont után nem emlékszel a veled történtekre. Esetleg az eszméletedet is elveszted eközben.

-Nem tudod kontrollálni önmagadat, amikor iszol. Elhagyod azt a pontot, amikor még józanul dönthetnél, ezért gyakran túl sokat iszol egyszerre. Gyakrabban és többet iszol, mint amennyit szeretnél.

-Egyre többet kell innod ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érd el.

-Elvonási tüneteid vannak, ha egy ideig nem fogyasztasz alkoholt (Ez lehet émelygés, izzadás, reszketés, megmagyarázhatatlan izgatottság.)

-Sok időt töltesz ivással és kijózanodással, olyan tevékenységek és hobbik rovására, amiket régen szerettél.

-Eredménytelenül próbáltál felhagyni az ivással.

-Tudod, hogy az alkohol kárt tesz a kapcsolataidban és az egészségedben is, ennek ellenére folytatod az ivást.

{loadposition szoveg}

Az alkohol rendszeres fogyasztása akkor minősül betegségnek, ha az alkoholizmus testi, lelki és szociális tünetei már kimutathatóak. Az alkoholistát a hozzászokás és a függőség jellemzi, és ezen kívül az ivási szokásai is jellegzetesen átalakulnak. A testi függőséget a toleranciafokozódás (egyre nagyobb mennyiségek ivása ugyanolyan hatás eléréséhez), és az alkohol hiányában vagy a szokottnál kevesebb mennyiségű alkohol fogyasztásakor jelentkező megvonási tünetek jellemzik. Ha ezek a tünetek jellemzőek a környezetedben élő személyek közül valakire, akkor haladéktalanul segítségre van szüksége. Minden szégyen nélkül kell felvenni a kapcsolatot a leszokást segítő terapeuták valamelyikével, esetleg orvosi tanácsot is kérhetünk az egyik legközelebbi szakrendelőben, vagy az ingyenesen hívható segélynyújtó vonalak valamelyikén is érdeklődhetünk.

 

Megtekintések száma: 7231


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet