Az orosz férfiak negyedével végez a vodka

2014 Január 31

Egy kutatócsoport tíz éven át vizsgálta 151 ezer férfi alkohol fogyasztási szokásait. A The Lancet orvosi folyóirat közölte a tanulmányt, a megdöbbentő tényekkel.

Kiderült, hogy az 55 év alatti halálozás negyede az alkoholnak és általában ezen belül a vodka ivászatnak köszönhető. Az alanyok sok esetben halálra itták magukat, voltak balesetek autóvezetés közben, ami az alkoholos állapotnak volt köszönhető. Tömegesen jelentkezett a májkárosodás az alkohol problémával küzdők esetében, de előfordult olyan halál is amit részeg verekedés okozott. 

Mihail Gorbacsov 1985-ben visszaszorította a vodkatermelést, szabályozta az alkoholfogyasztást azzal, hogy ebéd előtt nem lehetett alkoholt fogyasztani. A halálozási arány is módosult a szabályok betartásával. A kommunizmus végével azonban minden visszaállt a régi kerékvágásba. Újabb változásra csupán 2006-ban került sor amikor szigorították az alkohol adózását, meghatározták az alkohol árusítás helyét.2011-es adatok szerint az oroszok évente tizenhárom liter alkoholt fogyasztanak, aminek több mint a fele vodka.

{loadposition szoveg}

Az alkoholizmus, mint betegség mindenkinél más mennyiség és gyakorisági tényezőkből áll össze. A lelki eredetű függőség, és az elvonási tünetek jelentkezése után lehet alkoholizmusról beszélni. Az alkoholizmussal járó biológiai tényezők még nem tisztázottak, azonban a rizikófaktorokat felfedezték már a társadalmi vagy genetikai tényezők között. Kezelése öszetett szakmai segítséget igényel, emellett szükséges megtalálni a motivációt.

Hazánkban 6-7 ezer ember hal meg alkoholizmus okozta májzsugorodásban! Megdöbbentő adat ...

 

Megtekintések száma: 7545


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet