Balkezesek a "jobbkezes" világban

2013 Július 25

A férfiak körében gyakrabban jelentkező balkezességnek korábban negatív jelentéskört párosítottak: tekintették az ördög jelének, a fogyatékosság szimbólumának.  Helytelen viselkedésként fogták fel, így mindenáron meg akarták a jelenséget szüntetni a jobbkezességre való átszoktatással.  Nem véletlen hát, hogy többen is szerették volna megtalálni a "helytelen" kézhasználat okát, miközben számos feltételezésre derült fény.

Többekközött arra, hogy a terhesség, vagy a születés közbeni trauma megnöveli az esélyét a balkezessé válásnak. Az is tovább növeli a lehetőségét, ha az anya később, 40 éves körüli korában szül. Norman Geschwind szerint a kiváltó ok a túlzott férfi hormon termelődés, míg egy másik kutató véleménye alapján a csecsemőként túlzott jobboldalon való fekvés a felelős. Abban mindenképp egyetértenek, hogy az oldaldominancia öröklődő tulajdonság.

{loadposition szoveg}

A néphitben gyakran illetik a suta szóval a balkezeseket, s csakis negatív tulajdonságokat kapcsolnak hozzájuk. A tudományban viszont a jelenség hátrányai mellett számos pozitívumot is vélnek látni. Vizsgálataik szerint a balosok valóban fogékonyabbak bizonyos betegségekre, sérülésekre: hajlamosabbak az allergiára, a depresszióra az alkoholizmusra, s nagy valószínűséggel élettartamuk hossza is rövidebb. Ugyanakkor a balosság mögött nem rejlik semmiféle gonosz jellem, nincs jel arra, hogy az "ördög cimborái " lennének! Előnyként fedezték fel viszont, hogy a balkezesek gyorsabb gondolkodásúnak bizonyultak különösen a sportjátékokban, a matematikában és a számítógépes játékok során, mivel mindkét agyféltekéjüket képesek gyorsan használni. Az is tévhitnek látszik, hogy ügyetlenek lennének, hisz kimagasló teljesítményekre voltak képesek például az építészetben. S a mai álláspont szerint a baljukat használó férfiak több pénzt keresnek, jobb pozíciókat foglalnak el, mint jobbos társaik. S nagyobb számban találtak közöttük 140- es IQ felettieket is!

Hosszú számkivetettség után pedig mára elfogadott lett ez a tulajdonság: egyre több termék került piacra, mint a balkezeseknek készült alsónadrág, s nyílt balkezesek boltja is. Sőt, létrejött a " Balkezesek napja ", amely augusztus 14.- e. S szinte egységesek az álláspontok abban, hogy a balkezességet nem szabad büntetni, nem szabad senkit erőszakkal átszoktatni gyerekkorban a " szép készhasználatra ", mert az igazi bajt az átnevelés fogja kiváltani: eredménye lehet a diszlexia, a dadogás, s az önértékelési problémák megjelenése.

 

Megtekintések száma: 6437


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet