Csípnek, harapnak és megzabálják a gyümölcsöket is a harlekinkaticák

2014 Október 15

Sosem gondoltuk volna, hogy egyszer a katicabogarakat ennyire utálni fogjuk és szabályosan ellenségként tekintünk majd rájuk. Persze nem gyerekkorunk hétpöttyös katicáiról van szó, melyeket kedves kis állattokként ismertünk, a jó Istenke hírvivőjeként még dalocskát is énekeltünk neki, amikor a kezünkre szállt. Sajnos mára megjelentek más fajok: ezek a harlekin- vagy más néven rémkaticák. Eredetileg jó cél érdekében kerültek hozzánk is: elfogyasztják a levéltetveket, a pajzstetveket, így céljuk a növényvédelem volt. Csak közben kiderült, hogy több kárt csinálnak, mint hasznot: tetvek hiányában a hagyományos katicák lárváit és tojásait falják fel, sőt a gyümölcsök belsejét is összepocsékolják, megzabálják.

csipnek-harapnak-es-megzabaljak-a-gyumolcsoket-is-a-harlekinkaticak

Bár egyes kommentelők viccet csinálnak a történetből, azoknak ez egyáltalán nem poén, akiknek számos kellemetlenséget okoznak ezek a rémkaticák. Főleg most, hogy keresik a hideg közeledtével a melegebb helyeket és igyekeznek befurakodni a lakásokba, hogy ott teleljenek ki. Ellepik az ablakokat, s nem elég, hogy összepiszkítják azokat, mihelyt rést találnak, bemásznak és a függönyöket, az ablakok közét is meglepik. Mert egyeseknek bármennyire is hihetetlen, nem adatott meg még sok embernek, hogy szorosan zárható műanyag ablaka legyen. S persze ha nyugton maradnának, úgy telelnének ki, nem is lenne baj: de a védekezésükkör kibocsátott anyag szagával és csípésükkel, harapásukkal allergiás reakciókat is okozhatnak.

{loadposition szoveg}

Állítólag van megoldás a távoltartásukra. Az egyik javaslat a kültéri Mortein használata. Egy másik tanács szerint 10 liter vízhez : Neostomosan, Sherpa 100 EC, Apacs 50WC koktélt kell keverni és ezzel bepermetezni mindent, ahol meg szoktak jelenni. Mindezt egy Gazda boltban be lehet szerezni. S bár egyesek szerint a vegyszerhasználat nem jó, mert kiírtunk más rovarokat is, jegyezzük meg: mi hasznuk van azoknak is? Lehet próbálkozni szúnyoghálók felszerelésével, bár a legtöbb tapasztalat azt mutatja, ez nem nagy akadály a rémkaticák számára. S jó megoldásnak tűnik, ha szilikonnal tömítjük az ablakokat, ajtók körüli nyílásokat és minden olyan helyet, ahol van rá esély, hogy bejussanak a katicák. Ha a katicák már bejutottak a házba, akkor minél hamarabb el kell őket távolítani, és meg keresni azt a helyet, ahol bejutottak. Az eltávolítás legjobb és legegyszerűbb módja a porszívó. Gyűjtsük őket a porzsákba, majd szabaduljunk meg tőlük! Jó magam készítettem flakonból csapdát: levágtam a tetjét és szájával befelé fordítva visszatettem rá, az üvegbe pedig szörpöt tettem. Mind a darazsakat, mind a katicákat becsalta, ahonnét többet nem jöttek ki. S  a Domestos szagát sem kedvelik, tehettek az ablakok közé, ha dupla ablakotok van belőle egy tálkába.

Ha van jó ötletetek, szívesen vesszük azokat is. 

 

Megtekintések száma: 7647


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet