Fél használt árut vásárolni?

2014 Április 09

Ne féljen. Használt árut venni kockázatos lehet, ezt tanúsíthatja bárki, aki egy kicsit is jártas a témában. A legtöbb kockázattal akkor kell szembenéznünk, ha különféle internetes portálok segítségével vásárolunk használt árut, de a legtöbb veszélyt könnyen elkerülhetjük, ha betartjuk az alábbi szabályokat. E cikk szerzője sokszor a saját hibájából kellett, hogy okuljon, de ma már különösebb aggodalmak nélkül vásárol apróhirdetéseken keresztül, s szeretné megosztani önökkel (remélhetőleg hasznos) tapasztalatait.

Ha csak lehetősége van rá, mindenképp tekintsen meg több apróhirdetést ugyanarra a termékre és hasonlítsa össze őket. Vegye szemügyre az árat, a termékleírást: semmi ne kerülje el a figyelmét. Ha valamelyik eladó a többiekhez képest lényegesen olcsóbban kínálja termékét, legyen fokozottan óvatos és próbáljon megbizonyosodni, hogy a termék tényleg használható állapotban van, illetve hogy az apró hiteles és nem csalásról van szó.
Igyekezzen kerülni az idegen nyelvű vagy tört magyarsággal megfogalmazott apróhirdetéseket. Ilyen esetekben gyakran e-mail címeket igyekszik gyűjteni a felhasználó, vagy másféle csalásról van szó, de valódi termék eladásáról szinte soha.

fel-hasznalt-arut-vasarolni

Mielőtt bármit is megvásárolna, próbáljon meg a termékkel kapcsolatban minél több információt kapni az eladótól, figyelje meg, hogy hogy rendesen, vagy csak töredékesen kommunikál-e Önnel. A hirdetéshez kapcsolt fotóknak is szenteljen külön figyelmet. Mindig győződjön meg, hogy az adott képek egyediek és nem egy másik weboldalról töltötte le őket az eladó. Ezt legegyszerűbben egy közismert keresőprogram segítségével teheti meg: csak írja be a termék nevét és kattintson a képekre. Ha rátalál az eladó által közölt képek egyikére egy olyan oldalon, amely nem tartalmaz utalást az apróhirdetésre, már sejtheti, hogy valami nincs rendben.

Ha csak lehet, igyekezzen a vétel előtt személyesen is találkozni az eladóval. Ez a lépés eltántorít mindenkit, akinek bármi takargatnivalója van, s egyben lehetővé tesz, hogy a terméket alaposan megvizsgálja, mielőtt megvenné.
Végül, de nem utolsósorban vegye számításba azt is, hogy maga az apróhirdetéseket közzé tevő portál is csökkenti az adásvétellel kapcsolatos kockázat mértékét, különösen ha lehetővé teszi a felhasználók értékelését. Manapság már szinte bárki, aki rendelkezik internet-hozzáféréssel, annak az ingyenes hirdetés nem okozhat gondot, de a jó minőségű portálok igyekeznek védekezni a szélhámosokkal szemben. Nem minden rendszer tökéletes, tehát ne feledkezzen meg az előbb említett lépésekről sem. Így elkerülheti az apróhirdetésekkel kapcsolatos, nem kívánt kellemetlen élményeket, és nemcsak idegeit, de pénztárcáját is kímélni fogja.

A cikket szponzorálta az Ingyenbazar.hu.

 

Megtekintések száma: 7304


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet