Hogyan kommunikáljunk egy kapcsolatban?

2013 November 24

Mit mondjunk egy nőnek? Hogyan kommunikáljunk egy kapcsolatban? Nagyon sok szerelem azért megy tönkre, mert egyszerűen a párok nem tudnak egymással beszélgetni. Így hamar ellaposodik a viszony és csak óriási küzdés árán lehet újjá éleszteni a kihűlt érzelmeket.

Sok férfi gondolja úgy, hogy egy nőnek mindig azt kell mondani amit, hallani akar. Ez a tipikus hozzáállás nagyon sokszor csalódáshoz, veszekedéseket eredményezhet. Ugyanis egy idő után a férfi megelégeli az állandó kompromisszumra való törekvést a kommunikációs aktusok közvetítésében. Így a már jól ismert kérdésekre, mint például a „hogy áll rajtam ez a ruha szívem?" nem az lesz rögtön a válasz rá, hogy „ nagyon szép vagy benne drágám" hanem a kicsit előnytelennek tűnő ruhadarabról őszintén kifejtjük álláspontunkat. A legtöbb nő elvárja, hogy mindig az igazi véleményünket osszuk meg. Ám sok esetben pont ez miatt kerülünk vita helyzetbe partnerünkkel. A legjobb megoldás az aranyközépút megtalálása. Próbáljunk meg úgy beszélni kedvesünkkel, hogy ne legyünk sértőek, de a valódi gondolatainkat is közöljük. Ezt pedig a pozitív megfogalmazás hatásos fegyverével tudjuk legkönnyebben elérni. Amikor elkezdjük gondolatainkat a másik tudomására hozni, akkor kerüljük a nyers beszédet helyette inkább magyarázóan írjuk körbe, érvekkel alátámasztva az álláspontunkat. Tehát az előző kérdésre próbáljunk meg hasonló választ adni: „a ruha amit felvettél igazán jól mutat rajtad, de nem biztos, hogy most ez lenne a legmegfelelőbb döntés, hiszen van számos másik darab a szekrényedben, amely sokkal jobban kifejezi személyiségedet."

{loadposition szoveg}

A kommunikáció egy kapcsolatban alapvető elvárás. Nem rég, egyik ismerősöm osztotta meg velem történetét, amelyből jól kitűnik: ha valaki nem beszél eleget a párjával, hamar elveszítheti bizalmát és szeretetét. A férfi jelleméből fakadóan eléggé visszahúzódó, szerény ember. A barátnője viszont pontosan az ellentéte: aktív közösségi életet élő személy. A nő hónapokig együtt volt az ismerősömmel, mikor kijelentette, hogy ez így nem mehet tovább. Elmondása alapján a barátja azon kívül, hogy megkérdezte mi volt ma veled nem nagyon csevegett vele. A telefonbeszélgetések alkalmával is inkább csak a nő kérdezett, a delikvens pasi pedig csak tőszavakban reagált. A kaput az tette be a hölgy számára, amikor elmentek egy estéjre ahol a kedvese az asztal végénél üldögélt senkihez sem szólva, miközben ő próbálta bevonni a közös ismerőseikkel folytatott diskurzusba. Az alábbi eset kapcsán kijelenthetjük: nem illettek össze. Ám tévedés azt hinni, hogy nem minden kapcsolatban fontos a kommunikáció. Ennek hiánya ugyanis azt az érzést keltheti szerelmünkben, hogy számunkra ő már nem fontos. Nem foglalkozunk vele. Fontos, hogy mindig éreztessük párunkkal a gondoskodást: szavakkal is! Nem elég mindig ugyanazokat a témákat feszegetni. Keressünk új elfoglaltságokat, szervezzünk programokat, amik által friss élményekkel gazdagodunk, így jutva az általánostól eltérő beszédtémákhoz. Vagy egyszerűen csak jobban kövesük figyelemmel szívünk választottjának mindennapjait, mert biztosan van olyan dolog, amiről szívesen mesél majd a találkozásunk alkalmával.

 

Megtekintések száma: 7058


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet