Időgazdálkodás a mindennapokban

2013 Június 29

Mindig elcsúszunk a határidőkkel? Mindenhonnan elkésünk? Ha az előző kérdésekre igen a válasz, akkor itt az ideje, hogy megtanuljunk az időgazdálkodás lényegét! Hiszen, mint tudjuk: az idő pénz! Nézzük hát meg, hogy milyen trükkökkel lehetünk pontosabbak a hétköznapokban!

1. Mindig csak arra koncentrálj, amit éppen csinálsz!

Ne hagyd, hogy a figyelmed elkalandozzon, vagy a munkafolyamatodat megszakítsák! Száz százalékban figyelj oda mindig arra, amit csinálsz: ha dolgozol, koncentrálj százszázalékosan, és zárd ki az agyadból az egyéb gondolatokat. Ha észreveszed, hogy elkalandozott a figyelmed, gyorsan tereld el a felesleges gondolatokat!

2. Mindig a legnagyobb feladattal kezdjük!

Szinte minden hétre jut valamilyen kellemetlen feladat, amit a legtöbb ember szeret inkább elhalasztani. Emiatt azonban még inkább feszültebbek leszünk. Ezt azzal lehet a legegyszerűbben lezárni, hogy amint szembesülünk a megoldásra váró feladattal, azonnal elintézzük azt. Például, ha egy kollégával vagy ügyféllel kell rossz hírt közölni, akkor nem e-maileket, SMS-eket küldözgetünk neki vagy megvárjuk, míg elkerülhetetlen lesz a beszélgetés, hanem egyből odaállunk elé vagy felhívjuk telefonon. Ezután már nem nyomaszt a feladat, ezzel megszűnik az ezzel járó feszültség is.

{loadposition szoveg}

3. Tartsuk be a határidőket!

Sokan vannak olyanok, akik csak akkor állnak neki igazán dolgozni, ha már nagyon szorít a határidő. Addig csak elvannak, és minden más fontosabb a munkánál. Ilyen esetben természetes, hogy az idő múlásával egyre feszültebbé válnak. Nekik érdemes saját határidőket kitűzniük maguk elé. Ha ezt szigorúan betartják, úgy sok idegeskedéstől szabadulnak meg, és hatékonyabbak is lesznek a munkahelyükön. Ezt könnyebb úgy elérni, ha olyan kellemes eseményeket programoznak be maguknak utána, melyeket nem szeretnének kihagyni, és egyfajta jutalomként tekinthetnek rájuk!

4. Rendezd el a környezeted is!

Az e-mailek olvasgatása és megválaszolása akár az egész napodat is kitöltheti, ha hagyod. De azt is elhatározhatod, hogy naponta legfeljebb egy órát foglalkozol ezzel, és a többit munkával töltöd. De nem mindegy az sem, hogy milyen környezetben dolgozol. Ha a munkaidőd fele az irataid vagy a szükséges fájlok keresgélésére megy el, akkor itt az idő, hogy cselekedj! Tedd átláthatóvá az asztalodat és a számítógépedet, hogy ne rabolja az idődet a rendetlenség.

5. A kütyük segítenek!

Sok dolgunk van otthon, és a munkahelyünkön is! A tervezéshez és a dolgok összegzéséhez használd az eszközeidet. Ha már okos telefonnak hívnak valamit, akkor legyen tényleg okos, és segítsen emlékezni. Használd a Google naptárat, vagy a Cozy calendart a számítógépeden, okos telefonon és táblagépen is. Elég egy helyen felírni egy új eseményt, és a többi helyen is egyből látszik. A google és a cozy calendarba is fel lehet, venni a FlyLady zónabeosztást, így azt is naprakészen láthatod. Mindenféle jegyzet, érdekes dolog, emberek, ételek és bármi más megjegyzésére remek program az Evernote, ezt is lehet mindhárom eszközön használni.

Fodor Zsolt

 

Megtekintések száma: 6660


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet