Idős ember a családban

2013 Szeptember 20

Minden harmadik magyar családban akad olyan idős ember, aki már nem képes önellátásra. Sokszor az egész család szerkezete megbomlik, át kell szervezni az addigi életüket. Az élet nagy tragédiája, hogy aki korábban másokról maradéktalanul gondoskodott, az ma már saját magát sem képes ellátni.
Sokan úgy döntenek, hogy magukhoz veszik beteg édesanyjukat, édesapjukat, nagynénit, nagybácsit, és házon belül próbálják felosztani a körülötte adódó feladatokat.

Meddig lehet vállalni a kötöttségeket?
Akár mentálisan, akár fizikailag romlik az idős állapota, nagy terhet jelent egy átlag, dolgozó család számára. Eleinte csak bevásárlásokat kell neki intézni, és a nagymosást. Később már a takarítás, és az ételkészítés is a család többi tagjára hárul. Amikor már a tisztálkodás sem megy egyedül, sok család feladja, és más lehetőség után kutat.

Ki lehet nevezni egy családtagot, akinek éppen nincs munkája, hogy vállalja a kötelezettségeket. Az állam valamennyi anyagi támogatást biztosít ebben az esetben, ami 29.500 ft. Tény, hogy nem nagy összeg, de sok kicsi sokra megy.
Felkérhető egy hivatásos segítő is, aki gondoskodik az alap szükségletekről, de általában a 24 órás felügyeletet vele nehezebb megoldani, és ez is pénzbe kerül. Azonban, ha az idős családtagunk nem a közelünkben lakik, akkor ez ideiglenes megoldásként egy darabig működhet is. Az önkormányzat házi segítségnyújtást bizonyos térítés ellenében tud biztosítani, ahogy minden nap ebédet is. Ha a nyugdíja alacsonynak mondható, akkor meg lehet próbálni, hogy térítés nélkül is gondozzák, szociális rászorulósági alapon.

{loadposition szoveg}

Lehet intézményi ellátásban is gondolkodni, ahol a beteget ugyan kiszakítjuk a saját környezetéből, de megkapja azt a felügyeletet, és gondoskodást, amit a dolgozó családtagok nem tudnak neki biztosítani. Fontos megtalálni számára a legideálisabb helyet, de a legtöbb esetben csak is a pénzen múlik a dolog. Egy középkategóriás idősek otthona, havi térítési díja 110 és 150 ezer forint között mozog. Sokan nem keresnek ennyit a munkahelyükön. Van olyan, ahol egyszeri belépési díjat kérnek, plusz majd havonta a nyugdíját a kisöregnek. Ezt azért tartják sokan csalásnak, mert milliós nagyságrendről beszélünk, ami vissza nem téríthető a hozzátartozók számára, ha néhány hónap múlva, az idős rokon szervezete úgy dönt, hogy végleg feladja.
A legnyomorúságosabb, de talán a legköltségkímélőbb helynek a kórházak krónikus osztályát nevezném meg, ahol napi térítési díj fejében, akár egy évig is gondozzák (?) a rászoruló időst.

A napi díjak 1500- és 6000 Ft. között mozoghatnak. De vajon mennyire törődnek az odakerülővel?
Talán a fent említett dolgok épp most nem érintik a családodat, de jó tisztában lenni a lehetőségekkel. A döntés nehéz, rengeteg dolgot kell mérlegelni. Olyan megoldást kell találni, amivel nem fosztjuk meg a beteget a minőségi élethez való jogától, és attól a méltóságától, hogy ő igen is ember. Én már csak tudom. Éppen ezzel a döntéssel kerültem szembe. Még nem döntöttem.

 

Megtekintések száma: 6927


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet