Így készül a legütősebb meggybor

2014 Július 06

Túlérett a meggy a kertedben? Sebaj! Ez a legjobb dolog, ami történt veled, hiszen nagyon príma nedű készíthető belőle!

HOZZÁVALÓK:

- Alaposan megérett meggy. A legjobb erre a célra a cigánymeggy. Kb. 10 kg gyümölcsből 6,5 liter bor készíthető. Vigyázzunk, hogy a meggyszemek egészségesek legyenek, különben megromlik a lé!

- Víz

- Kristálycukor

ELKÉSZÍTÉSE: 

- A meggyet megmossuk, átválogatjuk és leszárazzuk, kimagozzuk. Magas falú műanyag edénybe tesszük és összezúzzuk. A kezünkkel markolászva is összetörhetjük, nem kell hozzá különösebb eszköz.

- A magok egy kevés részét, törjük össze és tegyük vissza a meggyzúzalékba!

- Két napig letakarva állni hagyjuk, de naponta többször keverjük meg. Mindig tiszta eszközzel nyúljunk bele, különben megromlik!

- A harmadik napon gézkendőn átszűrjük, majd a megmaradt darabos anyagot a kézkendőben hagyjuk kicsöpögni, sőt a végén ki is préseljük!

- A nyert lé mennyiségét lemérjük, a levet félretesszük, a kapott mennyiséghez, literenként 8 dl vízre és 36 dkg cukorra lesz szükségünk.

{loadposition szoveg}

- A vizet előzőleg felforralva, de hidegen öntjük a megmaradt cefréhez, egy napig időnként megkeverve pihentetjük, majd ismét kicsöpögtetjük és kipréseljük.

- Ne túl forróra melegítsük a második levet és kevergetve feloldjuk benne a számított cukormennyiség felét, ha feloldódott, összevegyítjük a félretett lével. Az erjesztő edénynek elég nagynak kell lennie a forráshoz és jó ha zárható teteje van. Az erjesztőedény pedig lehet tisztára mosott diszperzites vödör is. 5-6 belekeverjük a maradék cukrot is.

- Ezután mindaddig átszűrjük, amig szép átlátszó nem lesz a lé egy üvegpohárba öntve! Ez néhány hét alatt érhető el.

- Amikor tehát már nem zavaros, a bor palackozható. Színültig töltsük az üvegeket és szorosan zárjuk le! Műanyag flakonokban is eláll. A meggybort 2 évig érdemes tárolni, hiszen addig őrzi meg az igazi zamatát, utána elöregszik. S miért ne készítenénk inkább minden évben frisset, főleg ha a kertünkben is van belőle bőven?

Aztán csak óvatosan iszogatni, mert éppen azt is tanácsolhatnánk, hogy iktasd ki az ellenségedet meggyborral, hiszen óriási ereje van!

 

Megtekintések száma: 8280


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet