Jelek, hogy irányítás mániás vagy

2016 Október 21

Akkor van minden a legnagyobb rendben, ha a terv szerint halad, ahogyan te megtervezted. Ha pedig valami egy kicsit is eltér, máris pánikba esel. Lehet, hogy irányítás mániás vagy?

Mindent kontrollálni akarsz az életedben? Nem ez a boldogság kulcsa, ráadásul egy idő után frusztrálttá is tesz.

Éppen ezért, ha észreveszed magadon a cikkben is taglalt, a kontrollmániásokra jellemző tüneteket, érdemes tenned ellene.

Mindent a terv szerint

Akik irányítás mániások, gyakran terveznek. Mi több, szinte mindent előre megterveznek. Ugyanis az egyes helyzeteket csak úgy tudod irányítani, ha mindenre fel vagy készülve, és nem érhetnek meglepetések.

Ha észreveszed magadon, hogy soha semmit nem hagysz kicsúszni a kezeid közül, és kifejezetten rossz a közérzeted, ha azt életedben azt érzed, hogy nem te diktálsz, akkor nagy valószínűséggel irányításmániás vagy.

Néha azonban tudni kell engedni a dolgokból. Ha mindig kontrollálni akarsz mindent, az rengeteg energiádat felemészti.

Nem jól viseled a változást

A kontrollmániások nincsenek jó barátságban a változással. A változás ugyanis mindig kétféle lehet: jó, és rossz. A kedvező változásokhoz hamar tudsz alkalmazkodni, a rosszakhoz kevésbé. Ha az ember tervez, nem szereti, ha a képletbe ismeretlen változók kerülnek.

Ha minden apróság ki tud zökkenteni, és úgy érzed, veszélybe kerül az, amit már elterveztél, akkor az azt is mutatja, hogy nem vagy elég rugalmas, valamint, hogy nem vagy képes kiadni a kezeid közül az irányítást.

Pedig kikapcsolni tudni kell. És néha kell a változás, sőt, nagyon is jót tesz. Talán ha változtatsz az életeden, és magadon, egy pozitívabb életmódot sajátíthatsz el.

Maximalista vagy

Jellemző a kontrollmániásokra, hogy maximalisták. Általában csak saját magukkal, de nagyrészük ugyanezt elvárja a környezetétől is. Az is elmondható, hogy nehezen teremtenek emiatt emberi kapcsolatokat, de a meglévőeket jól ápolják.

A tökéletesség titkát – úgy gondolják – csak ők ismerik, ezért azt hiszik, igazuk is van mindig. Te is voltál már ezzel így? Ez még nem jelenti azt automatikusan, hogy te is kontrollmániás vagy, ám, ha a többi jellemzővel társul, könnyen lehet, hogy te is ebbe a csoportba tartozol.

Nehéz emberi kapcsolatok

Ha irányítás mániás vagy, sokkal nehezebben teremtesz új emberi kapcsolatokat. Bár a meglévő kapcsolatokat jól ápolod, nagyon gyakran vannak súrlódások. Ugyanis úgy tűnhet másoknak, hogy a kontrollmániás embernek semmi sem elég jó.

Pedig ez a sugallat valójában csak amiatt van, mert túlzottan maximalisták. Ha tehát egy kontrollmániás állandóan kritizál, nem feltétlen azért teszi, mert rosszindulatú, hanem mert építő jellegű ötletekkel szeretne bombázni.

Nem bízol semmit a véletlenre

Főleg nem bárki másra. Ha irányítás mániás vagy, akkor soha, semmilyen körülmények között nem bízol semmilyen feladatot másra, ha azt te is el tudod végezni. Jellemző, hogy inkább te magad lépsz ki a komfortzónádból amiatt, hogy minden a terved szerint haladjon.

Gyakran gondolod úgy, hogy te tudod az adott dolgot a legjobban végrehajtani, és mindenki más nálad rosszabbul csinálná. Még ha így is van, érdemes elgondolkodnod: tényleg jó. ha csak magadban bízhatsz?

Néha talán érdemes lenne esélyt adni másnak is. Talán még te fogsz a legjobban meglepődni, hogy valaki esetleg még túl is szárnyalja az elvárásaidat!

életmód pszichológia siker

 

Megtekintések száma: 22465


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet