​Kertészeti tippek tavaszra

2018 Május 06

Tervezzük meg a kertet

Mielőtt elszaladnánk a kertészeti áruházba virágokért és növényekért, készítsünk egy tervet arról, hogy nézzen ki a kertünk. Ne csak egyenesekben gondolkodjunk, hanem válasszunk izgalmasabb elrendezéseket. Jöjjön a cikcakkos minta, mellyel a növények jobban magukba tudják szívni a napfényt és a vizet, mintha takarnák egymást. Ha elég helyünk van, keverjük a veteményest a virágoskerttel, ez nem csupán látványosabb, de előnyösebb is. A rózsa mellé ültetett fokhagyma például ellenőrzése alatt tartja a levéltetveket.

Válasszunk tavaszi virágokat

A lakóterületünkhöz leginkább alkalmazkodó palántákat ültessük el. Ezek kevés törődéssel is remekül eléldegélnek a kertben. Az időszakos növényeket a szezon elején vegyük meg, viszont ezek több törődést is igényelnek, mint az őshonosak. Gondoljunk az évelőkre is, melyek szintén kevés gondozás mellett is jól elvannak, és nem is kell őket újraültetni minden évszakban.

Tavasszal a tavaszi zöldségekre szavazzunk

A gyógynövény- és zöldségkert megalkotására a tavasz a legalkalmasabb évszak. Már az első nyári kertipartyn élvezhetjük az előnyeit. Olyan zöldségeket válasszunk, melyeket közvetlenül a földbe, vagy a ládába tudunk ültetni (pl.: borsó, bab, retek, sárgarépa). Egyes növények (pl.: rebarbara, spárga), és fűszernövények (menta, oregánó, petrezselyem) évek múlva is növekednek. Áttelelőket ültessünk, így nem kell minden tavasszal újraültetni. A bonyolultabbak közé tartozik a rózsa, az áfonya, a szőlő, és a málna is. Ezeket mind meg kell metszeni a következő szezonban.

Via: Popular Mechanics

tavasz kert kertész növény virág

 

Megtekintések száma: 290876


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet