Ki bort iszik rossz ember nem lehet...

2015 Április 11

A borok egészségre való hatását rengetegen vizsgálják, de általában a kutatások mögött mindig azok állnak, akiknek érdeke, hogy a borfogyasztást növeljék. Különböző egyetemeken végzett kutatásokból kiderül, hogy egyes borok mértékletes fogyasztása, akár jótékony hatású is lehet. Napi egy-két pohárka csökkentheti a koleszterin szintet a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit.

De mi a helyzet a mértéktelen fogyasztással?

Sajnos a rendszeres borfogyasztók körében gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, májkárosodás, ideg és izomsorvadás, agyvérzés, meddőség és születési rendellenességek.

Vizsgálatok igazolják, hogy a franciák viszonylag nagy alkoholfogyasztók révén jobb egészségnek örvendenek, mint az észak-európai országokban élők. Ennek oka a szokásokra vezethető vissza, míg az angolszász országok lakói inkább gyorsan isszák, hogy minél előbb hasson, a franciák a bort a keveset, de gyakran szabály szerint isszák. A bor náluk a gasztronómiai élmény része, így a minőségre is oda fokozottan figyelnek. A franciák szinte csak étkezés közben isznak bort, nem csak, azért mert így érvényesül jobban az íze, hanem mert ilyenkor van elegendő étel a gyomorban, ami segít a felszívódásban. Ebből kifolyólag bártan állíthatjuk, hogy aki érzéki örömöt talál a borfogyasztásban, az lényegesen kevesebbet iszik, mint az, aki pusztán csak be akar rúgni.

Az olcsó bor veszélye

A borok ára évről évre csökken, ennek legfőbb oka a jobb technológia, és a mennyiség növekedésére vezethető vissza. A bor ma már nem számít luxuscikknek, és könnyen hozzá férhető, így a fogyasztás mértéke növekvő tendenciát mutat. Az új borászati technológiák eredményezik azt is, hogy megjelentek a bornak nem mindig nevezhető pancsolmányok, amelyeket műanyag flakonokban palackozva árulnak.

Bizonyos értelemben lehet a borfogyasztás az egészséges étrend része, de nem mindegy milyen bort fogyasztunk. Ezért kell tudni különbséget tenni, és mindig mértékletesnek lenni, ahogy a mondás is tartja: „a jóból is megárt a sok"!

bor

 

Megtekintések száma: 9046


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet