Kire mondhatjuk, hogy alkoholista?

2013 Augusztus 19

Sokan úgy gondolják, hogy ők már biztosan alkoholisták, ha elfogyasztanak heti pár korsó sört például, pedig nem lesznek ettől azok. Többen állítják, hogy ők aztán nem alkoholisták, miközben mégis. Ezért gondoltuk úgy, hogy végülis elmagyarázzuk, mikortól nevezhetünk valakit alkoholistának. Sokféleképpen vélekednek róla, hogy mennyi alkohol elfogyasztása számít soknak, milyen időközönként isznak az alkoholisták, mik a tünetek, ha nem jutnak hozzá a megfelelő mennyiséghez. Sok neten fellelhető, értelmes és hasznos válasz van erre, ebből mi is összeszedtünk párat.

kire-mondhatjuk-hogy-alkoholista

Ha a család és a szervezetünk ellenkezik, miközben mi még mindig nem tesszük le a poharat, akkor az már rég probléma. Sokan úgy hisszük vagy mondjuk, hogy bármikor meg tudjuk állni, nem fogunk többet inni, csak nagyon ritkán, ha mégsem tesszük meg. Ez már rég rossz. Milyen tünetei is vannak az alkoholizmusnak? Az alkoholfüggőségnek testi, lelki illetve szociális tünetei vannak.

{loadposition szoveg}

A testi függőségnél egyre nagyobb mennyiségek ivására kéztetjük magunkat, és ezt minél többször. A lelki tünetekhez sorolható a kontrollvesztés. Itt nem érdekel minket mi lesz velünk, csak iszunk tovább. Az alkoholizmushoz még a szociális helyzet károsodása is sorolható, illetve családunk életében is jelentkeznek gondok. 

kire-mondhatjuk-hogy-alkoholista

Az alkohol fogyasztása akkor minősül már betegségnek, ha az alkoholizmus három tünete már kimutathatóak. Valakinek már elég, ha a gyermekeiket stresszeli a dolog, és megpróbál változtatni ezen. Családi veszekedések is vannak, hogy változtatnak az alkoholista emberen, és inkább megpróbál leszokni róla. Valakinek a munka se megy száz százelékosan tőle, elvonási tünetek, vagy a túlzott másnaposság. Ezek mind problémák, amiken lehet változtatni, lehet javítani. Most viszont felsorolunk pár netes magyarázatot, hogy ki is számít alkoholistának?

'Egész nap egy kortyot sem iszik, de tudja, hogy ha hazaér, már nem kell vezetnie, és ott van a sör, amit megihat, utána megihatja a másodikat is, utána már aludhat. Nem veri meg a feleségét, nem üvölt a gyerekkel, csak egyszerűen a részévé válik a napjainak az alkohol (...) Hiába mondja az asszony (vagy a férj, hiszen az alkoholisták 40 százaléka nő), hogy legalább ma ne igyál. A "mit szólsz te ebbe bele?", "ezt csak megengedhetem magamnak" és az "éppen te mondod?" mondatok klasszikusak egy alkoholista szájából'

'Alkoholizmuson a nagymennyiségű és napi szinten való történő alkoholfogyasztást értjük. Eszerint két formája van. Az első a függőség, ami mindennapos, nagymennyiségű alkoholizálást jelent, és jellemző a napközbeni ivászat is. Ha kimarad egy nap, akkor megvonási tünetek lépnek fel, mint például remegés, hányinger, izzadás, nehéz alvás. A második a hétvégente kontrollálatlan alkoholfogyasztás, részegség. Nincsenek határok, addig iszunk ameddig kedvünk tartja. Mindkettő alapvetően meghatározza az életmódot!"

kire-mondhatjuk-hogy-alkoholista

Az alkoholizmus gyógyítása kórházban vagy bentlakásos formában történik. Minél elszántabb, őszintébb önmagával a beteg, annál gyorsabban lehet újra normális, alkoholmentes élete. A terápiának különböző szakaszai vannak. Az ember a gyógyulás után visszakerülhet az életébe egészen új szokásokkal, életmóddal és jobb egészséggel. Nehéz, végigjárható folyamat, aminek a végén jó esély van a tünetmentes, szép életre.

 

Megtekintések száma: 7824


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet