Meglepő anyagok a tömegkajákban

2014 Március 21

Azt már a gyerek is tudja, hogy sajtból van a Hold. Na de azon, hogy olykor miből van a sajt és a többi tömegek által fogyasztott eledel, még te is eltátod majd a szád!

1. A kenyér például búzaliszt L-cisztein kéntartalmú aminosavat tartalmaz, amelyet sósavval nyernek ki keratinban gazdag szövetekből, mint a toll, szőr, emberi haj. Ez csöppet sem étvágygerjesztő, ugye?

2. A joghurtok színezéséhez sem mindennapi módon nyerik ki a kárminsav nevű anyagot: kokcsinellából állítják elő, azaz a fügekaktuszokon élő tetvek porrá őrléséből!

3. A sokak által imádott péksüteményekben llévő transzzsír növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Túlzott fogyasztásuk agyvérzéshez, szívinfarktushoz vezethet.

{loadposition szoveg}

4. Ugyanígy sokak kedvence a párizsi, hisz olcsó és viszonylag finom is. Legalább 40 százalék vágóhídi bőrt tartalmaz, színezéket, stabilizátorokat és ízfokozót, valamint sok vizet.

5. A fehér cukor pedig, ami nélkül nincs finom tea, kávé és süti, valójában egy szacharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. Míg a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne. A barna cukor sem egészségesebb, amelyet azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot a nem teljes tisztítás előtt leállítják, azaz a cukor még tartalmaz természetes anyagokat.

S tovább is van, mondjam még? Ugye, jobb, ha nem teszem? A rémisztő lista egyébként a Mediashow blog jóvoltából állt össze. Persze nehéz lemondani kedvenc kajáinkról, de hasznos lehet a mértéktartás. S koleszterin ide vagy oda, mégiscsak a régi házilag előállított tej, szalonna, kenyér volt a jó. Akkoriban nem volt ennyiféle kólika, mint ami most bújik belénk.

 

Megtekintések száma: 5965


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet