Munkamánia? Ezekre figyelj oda, árulkodó jelek!

2016 Október 22

A munkamánia ma már komoly pszichés problémát jelezhet. HA többet forog az agyad a munkád körül, mint a magánéleted körül, talán gond van.

A munkamánia ma rengeteg embert érint. Többet, mint gondolnád. Vannak enyhébb, és keményebb formáig is. Ha az enyhébb változatban szenved az ember, lehet, észre sem veszi magán a tüneteket, csak nagyon szélsőséges esetekben.

De milyen jelekre érdemes odafigyelni, és lépni, ha baj van? Sokszor tartja a mondás, hogy 8 óra munka 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Ha ezt az egyensúlyrendszert felborítod, ott már talán elkezdődött valami.

Felborul az egyensúly

Ha napi 8 óránál többet dolgozol, ráadásul saját elhatározásból, az még önmagában nem tünet, de jelezheti előre, hogy túlhajszolod a munkát. Megint más, ha valakit túlóráztatnak akarata ellenére. Ha saját döntés áll a háttérben, és rendszeresen napi 8 óránál többet dolgozol, érdemes elgondolkodnod azon, hogy talán jobban szereted a munkádat, mint a hétköznapjaidat.

Ez azért is lehet így, mert olyan munkád van, amit imádsz csinálni, és kiránt a hétköznapokból. Sokan a hétköznapi életük problémái elől menekülnek a munkába, és így lesznek munkamániások.

A munkád körül forog a világod

Ha gyakran gondolsz a munkádra, még hétvégeken is, és a szabadnapjaidon, akkor szintén árulkodó tünet lehet. Fontos megemlíteni azonban, hogy a munkamániát nehéz elválasztani az ambiciózus gondolkodástól.

Ha ugyanis valaki nagyon céltudatos, akkor az is képes hasonló tüneteket produkálni. Ilyenkor egy adott cél, például megtakarítás elérése miatt dolgozik az ember naphosszakat, és nem azért, mert a munkába menekül, és nem bír nélküle létezni.

Rossz a közérzeted, ha nem dolgozhatsz

Ha kifejezetten romlik a közérzeted, ha nem dolgozhatsz, akkor egyértelműen benned van a munkamániára való hajlam. Ha gyakran felcsapod a laptopot, és megnézed a mailjeidet, nyaralásokkor is, sőt, néha még esténként sunyiban el is végzel pár feladatot, akkor egyértelműen magadon hordozod a tipikus munkamániás tüneteit.

Ilyenkor gyakran ingerültté is válsz, nyugtalanná. Egyszerűen azért, mert nem leled a helyed a világban, és szokatlan az, hogy nincs semmi dolgod

Utálod a semmittevést

Ha gyűlölöd a semmittevést, és nem tudsz megülni a hátsódon, mert feszengesz, és teng benned az alkotási vágy, vagy a munka iránti szeretet, szintén érdemes elgondolkodnod.

Az ember a természetéből adódóan alapvetőn szereti a céltalan semmittevést. Ha te nem csíped, az nem jelenti automatán a munkamániát, de ha kifejezetten képtelen vagy nem csinálni semmit, akkor pro aktív személyiség vagy, ami hajlamosíthat a munkamániára.

Ezek a legfontosabb tünetek önmagukban még nem elegendőek az egyértelmű diagnózishoz, azonban segíthetnek abban, hogy meghatározd, hol tartasz, milyen súlyos munkamániában szenvedsz.

életmód egészség pszichológia munkamánia

 

Megtekintések száma: 19198


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet