Spirituális lélek: Hogy néz ki a vallási áhítat az agyban

2016 Decemberr 12

Azok az emberek, akik átestek már „vallásos élményen”, gyakran örömteli érzést, békét és melegséget éreznek, és egy új kutatás megállapította, hogy az ilyen tapasztalati élmény átélésekor az agyközpontban bizonyos jutalom érzet aktiválódik.

Ilyen képet mutat az agynak az az aktivált területe, amikor az egyén spirituális érzést tapasztal meg

Credit: Jeffrey Anderson

Azok az emberek, akik átestek már „vallásos élményen”, gyakran örömteli érzést, békét és melegséget éreznek, és egy új kutatás megállapította, hogy az ilyen tapasztalati élmény átélésekor az agyközpontban bizonyos jutalom érzet aktiválódik.

A tanulmány megállapította, hogy többek között, az áhitatosan vallásos emberek lelki érzései aktiválja az agyban, az azonos területeken lévő, kellemes, hálás élményekhez kapcsolódó érzéseket, úgy, mint a szerelem, a szex, vagy a drogok.

„Csak most kezdjük megérteni, hogy, az agy hogyan vesz rész a a hívők lelki, isteni, vagy transzcendens tapasztalatainak értelmezésében”.- mondja a tanulmány egyik szerzője, Dr. Jeff Anderson, a Utah Egyetem Orvosi Egyetem neurológusa egy nyilatkozatban. „Az utóbbi pár évben, az agyi képalkotó technológiák fejlődésének köszönhetően, kezdjük megközelíteni azokat a kérdéseket, amely már évezredek óta kísérnek bennünket.”

A tanulmány során a kutatók, tizenkinlenc, 20 és 30 év közötti mormon agyát analizálták, akik befejezték a másfél éves, mormon egyház szolgálatában töltött misszionáriusi szolgálatukat.

A résztvevők egy órát töltöttek a szekennerben, és azt tapasztaltuk, hogy a kivetített képek felidézték az érzéseiket. Például, a résztvevőknek képeket mutattak a Mormon Könyvből, valamint videókat a Mormon egyházról. Arra is megkérték őket, hogy 6 percig imádkozzanak a szkenner alatt. A kísérlet több pontja alatt megkérdezték tőlük, hogy tőlük, hogy „Érzi-e a lelki azonosulást?” (Ez egy olyan kifejezés, amit a Mormon egyház a vallási örömre használ.) A válaszok a „nem érzem”-től, a „nagyon erősen érzem”-ig terjedtek ki.

Az eredmények azt mutatták, hogy az „érzem a lelket” aktiválta a nucleus accumbensben a jutalomérzési területeket. Ez az aktiválás 1 – 3 másodpercig tetőzött, mielőtt a résztvevők azt mondták, hogy a spirituális érzés csúcsát érezték (amit egy gombnyomással jeleztek).

A lelki érzéseik összekapcsolódtak, az, úgynevezett mediális prefrontális kéreggel is, amelyről úgy gondolják, hogy részt vesz az ítélet és az erkölcsi érvelés alakításában, valamint aktiválja az agyterületek azon részeit, amelyek a figyelem és az éberség növelésével hozható kapcsolatba.

A kutatók megállapították, hogy több tanulmány szükséges ahhoz, hogy azonosítsák az agyterületekhez kapcsolódó vallásos élményeket, beleértve a a különböző vallású és kultúrájú embereket is.

életmód tudomány érdekes érdekesség vallás

 

Megtekintések száma: 22231


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet