Eladási hullám tartja rettegésben a tőzsdét? Összeomolhat-e újra a gazdaság?

2016 Szeptember 29

Régóta foglalkoztatja a gazdasági szakembereket, piaci elemzőket és a spekulánsokat, hogy vajon újra megtörténhet-e a néhány évvel ezelőtti nagy gazdasági világválság.

Egyesek szerint elkerülhetetlen egy közeljövőben bekövetkező recesszió, mások pedig egyenesen úgy vélik, mesterségesen fogják előidézni. Van-e baj, kell-e tartanunk egy esetleges gazdasági összeomlástól?

A spekulánsok most óvatosak. A mostani eladási hullámot nem tudni pontosan, hogy mi generálja, és még az sem tiszta, hogy mekkora lehet a veszély.

Az azonban biztos, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva soha ekkora eladási hullám nem jellemezte még a piacot. Mintha a világon egyfajta pánik söpörne végig a gazdasági életben.

Ugyanakkor technikai szemmel egyelőre – még – nincs nagy baj, ez még simán lehet egy természetes korrekció. De vajon tényleg az?

A rettegett recesszió közeleg?

A híreket hallva sokan már most egy esetleges recesszióról, globális gazdasági válságról beszélnek, mely a következő hónapokban fog kibontakozni.

A szeptember rossz hírű hónap a tőzsdén, sokszor történtek már váratlan piaci fordulatok, összeomlások ebben az időszakban az elmúlt évtizedekben.

A világon leginkább figyelt tőzsdeindex, az S&P 500 jó egy hónapnyi oldalazás után pénteken lefelé törte azt az árfolyamsávot, amelyben az elmúlt hetekben mozgott, és 53 pontos esést követően 2,45 százalékkal alacsonyabban zárt.

A mozgás nagy része már ez európai piacok zárását követően történt, így a hétfői kereskedés a délelőtt folyamán eddig arról szólt, hogy az ázsiai és az európai piacok próbálták lekövetni az Amerikában látott mozgásokat.

Ázsiában a tokiói Nikkei 225-ös index 1,7 százalékot esett, a kínai Sanghai Composite 1,85 százalékot veszített értékéből, a hongkongi Hang Seng 3,3 százalékkal került lejjebb. Az európai piacok hasonló produkcióval indítottak, a kereskedés első óráját követően a vezető indexek jellemzően 1,6-2 százalék körüli mínuszt produkáltak.

A kitörést követően gyakran előfordul, hogy a mutató visszatér a korább sáv széléhez, és csak onnan folytatja útját a kitörés irányába. Ez a mostani produkcióba még bőven belefér, a kitörésből számolt, 2350 pont feletti célárfolyam teljesülését még nem kell temetni a mutatóban.

Gazdasági összeomlás?

Sokan attól tartanak még ennek ellenére is, hogy gazdasági összeomlás jöhet. A mutatókból következtetni nem csak egy irányba lehet, hanem több irányba is.

Vagyis a mutató még mehet másfelé is, és az esés folytatódhat is. Az utóbbi egy-két évben már több piaci szakember jósolta meg, hogy hamarosan újabb összeomlás jöhet, ez azonban ez idáig még nem történt meg.

Sokak szerint, ha bekövetkezik, az legalább olyan súlyos lesz, mint annak idején a 2008-ban kirobbanó világválság.

életmód gazdaság pénz tőzsde pénzügyek

 

Megtekintések száma: 12054


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet