Innovatív nád

2023 Május 19

Vadász András vagyok,második generációs családi vállalkozás kereskedelmi vezetője. Ahol én születtem, ott a nád mind a mai napig az élet szerves része. Édesapám gyermekkoromban sokat mesélt a lápi boszorkányról, a betyárokról, a különös világról mely titkokkal volt teli. Sokat játszottunk ott a testvéreimmel és mikor nem volt pénzünk mentünk segíteni a nád aratóknak vagy a nádas mestereknek vasalót készíteni. Bevallom nem voltam még 18, mikor édesapám először felvitt a tetőre. Büszkén mutatta meg mit is csinál, milyen szépség lakozik ebben a szakmában. Akkor még új volt minden, sok volt az ismeretlen dolog és maga a munka pedig a pontos, precíz és türelmes embereknek van kitalálva. Utóbbi meg nem én voltam még fiatalon és mint a mesében mikor a három fiú elment világot látni, megnézni mi van az üveghegyen túl, mi is így tettük. Több mint 20 éven keresztül Hollandiában és Nyugateurópában dolgoztunk, ritkán haza-haza járva, néha lemaradva az itthoni történésekről, de amikor arról kellet dönteni, hogy ott vagy itthon legyen családunk, mind hazajöttünk. Hazahoztuk azt a tudást amit külföldön töltött hosszú éveksorán megszereztünk, amivel jobbá tudjuk tenni környezetünket.

Természetes nádtető:

Itt több kisregényre való történet is van bennem, a nádtető alatt tárolt szalonnától kezdve, a nyári hűsben való pocolásig, de ami igazán fontosszámomra az, hogy hogyan lehet ezzel a régi mesterséggel amai világban olyan hétköznapi élhető, lélegző otthont teremteni, ami se nem skanzen, se nem múzeumi tárgy, hanem nagyon is modern.

A nád egy természetes anyag, így élettartamakorlátozott. A nád természetes közegében 2 év alatt lebomlik. Régi nádfedő technikával egy tető maximum 10-15 évet bír ki, ami valljuk be se nem ésszerű, se nem gazdaságos. Hollandiában, ahol időjárás hazánkhoz képest igen csak szélsőséges tud lenni, egy nádtetős ház élettartama 30-40 év.

Hogy lehet ezt elérni?

Gerincszegés:A korábbi nádfonásból készült gerincszegést lecseréltük egy speciális nádtető tetőgerinc cserépre. Ez az alkalmazás a tetőgerinc tekintetében több mint 50%-ban növeli a tető élettartamát.

Rögzítő huzalok: Ha a hagyományos rögzítő huzalokat lecseréljük teljes rozsdamentes anyagokra, az 45% élettartam növekedést jelent.

Kezelések:Impregnálással a nád cellulóz anyagát lebontó gombák, az azt tápláló mohák ellenvédelmet tudunk kialakítani, sőt lángtalanítással nem csak tűz ellen tudjuk biztosítani a tetőt, de a biztosítási díj tekintetében is spórolni tudunk.

Karbantartás: A nádtető élettartama nagyban növelhető a törődéssel. A nádtetőt időnként javítani karbantartani szükséges. Partnereink sokszor élnek karbantartási szerződésünkkel, mellyel biztosítani tudják a folyamatos jó állapotot.

Innovatív nádtető:

Röviden, ami negatívum a természetes nádtetőben az itt nincs. Volt szerencsém részt venni ezen termék kialakításában, így elsőkézből tudom ajánlani mindenkinek.

Hogy mi is ez?

Az Innovatív nád egy 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült egyedi termék. Az ebből készült tető élettartam minimum 120 év. Nincs alga és moha. UV álló. Megtartja eredeti színét. Tűzálló. Alacsonyabb dőlésszögű tetőket is lehet vele készíteni (igen lehet 40fok alá menni). Nincs bogár, rágcsáló. Nem kopik.Elég 12cm vastagság. Kisebb súly.

https://innovativsolution.hu/

siker nád innovatív

 

Megtekintések száma: 45814


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet