Nem mindennapi kezdeményezéssel épült fel a lippói Katica Bölcsőde

2021 Április 16

A lippói bölcsőde építésének gondolata áprilisban fogalmazódott meg egy helyi vállalkozó fejében, januártól pedig már fogadhatja is a gyerekeket az új létesítmény. A beruházást teljes egészében falubeli, illetve a településhez kötődő cégek, vállalkozók és magánszemélyek finanszírozták.

– Ha egy faluban megszűnik a kocsma, és megszűnik az általános iskola, akkor annak a településnek nincs jövője, ez adta a bölcsőde építésének alapgondolatát – mesélt a kezdetekről a beruházás ötletgazdája, Széles Ferenc, a 12 embert foglalkoztató lippói mezőgazdasági vállalkozás vezetője.

– Szerencsére mindkettő működik Lippón, ám meg­győződésem, hogy fiataljaink megtartásához elengedhetetlen egy bölcsőde. Mert lakóhelyük megválasztásánál meghatározó szempont lehet, hogy ha gyermeket vállalnak és mellette dolgozni is szeretnének, ne kelljen egyik faluból a másikba vándorolniuk az apróságokkal. Lippón nagyjából százfős az általános iskola, fontos, hogy ez a szám a jövőben se csökkenjen. Ezt a célt szolgálja, ha helyben működik bölcsőde. Ez volt a beruházás indításának alapgondolata áprilisban – tette hozzá a cégvezető.

– Cégemmel és családommal saját erőből vágtunk bele az építkezésbe – eredetileg 25 millió forintra becsültük a költségeket, mostanra 40 millió forintnál járunk.

Az ügy mellé állt a településen működő vállalkozások közül több is, és magánszemélyek is hozzájárultak a beruházáshoz: volt, aki néhány ezer forinttal, volt, aki több százezerrel, millióval, ki-ki lehetőségei szerint – avatott be a részletekbe az ötletgazda

„A lippói bölcsőde igazán szép példa arra, mire képes egy közösség, ha együtt munkálkodnak egy közös cél érdekében.

Széles Ferenc, helyi vállakozó ötlete támogatókra lelt Lippón és a környékbeli településeken, rengeteg ember járult hozzá valamivel a bölcsőde megépítéséhez, mindannyiukra elismerően gondolhatunk.

A magyar állam egy játszótér kialakításával segítette ezt a nagyszerű kezdeményezést.

Biztos vagyok benne, hogy minden környékbeli ember számára fontos, hogy a Katica bölcsőde megépült és a kisgyermekes családok örömmel fognak élni az intézmény nyújtotta lehetőségekkel.”-írta Facebook oldalán dr. Hargitai János , Országgyűlési képviselő.

dr Hargitai János Országgyűlési Képviselő Facebook oldala:

https://fb.watch/4U_K0QcADk/

lippo hargitai szeles bolcsode

 

Megtekintések száma: 17778


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet