12 ok, ami igazolja, Ronaldo jobb Messinél

2015 November 10

 

Mindenkörülmény csak erősíti a két gigász közötti feszültséget. Ronaldo egy pimasz extrovertált izomkolosszus, míg Messi egy félénk, alázatos játékos tömör fizikummal. A pályán is folytatódik az ellentét, hiszen a Real Madrid és a Barcelona csillagairól beszélünk. A szponzoraik is versenytársak, Ronaldo a világ harmadik legjobban fizetett sportolója és a Nike arca, miközben Messi az Adidasszal szerződött és az előbb említett listán a negyedik helyet foglalja el.

Kétség kívül ez az egyik legnagyobb rivalizálás a sporttörténelemben.  

A LA Times 12 aspektusból közelítette meg ki a jobb kettejük közül.

12. Komplexitás

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Messi és Ronaldo egyaránt a futball táplálkozási lánc csúcsán állnak, de kell választani közülük egyet, aki a legjobb. Mindketten varázsolnak a pályán és védő legyen a talpán, aki 90 percig állja a támadásaikat. Ronaldo magasabb és robosztusabb testfelépítésű, mint Messi. Lionel ugyan tömörebb és kevésbé erős, mint ellenfele, de hátrányát gyorsasággal és kiváló labdaérzékkel kompenzálja.

Ronaldo fizikumát kiválóan kamatoztatja szabadrúgásoknál és távoli lövéseknél, melyben argentin társa nem jeleskedik.

11. A karitatív én

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Mindketten megmutatták már, hogy helyén van a szívük, de Ronaldo listája hosszabb. A 2004-es Indiai óceánon tomboló cunami után Indonéziába repült és pénzt gyűjtött, hogy  segítsen az ország újraépítésében. 2012-ben egy súlyosan beteg 9 éves kisfiú műtétjét fizette szó nélkül. Amikor éppen nem beteg kissrácoknak segít, akkor a gyerekkori éhezés és elhízás ügyéért emel szót, valamint pénzt adományoz, hogy iskolákat és kórházakat építsenek.

10. Kultúra

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Ha tele van érmekkel a nappaliban található vitrin egy átlagos ember vesz még egyet és mellé teszi. Ronaldo elég egoista volt ahhoz, hogy saját múzeumot hozzon létre Madeirában, szülővárosában Museu CR7 néven, ahol 140 érmet, trófeát, kupát csodálhatunk meg aranycipők, dedikált mezek és focicipők mellett. Természetesen a gyűjteményben találhatunk fotókat, emlékkönyvet és egy életnagyságú viaszbábút is.

Messi valószínűleg nem mostanában fog saját múzeumot nyitni, pláne, hogy Ronaldo a következő években megnyerendő trófeáknak üresen hagyta a helyét.

9. Válogatott

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Két külön dolog játszani egy erős bajnokság sztár csapatában és más a hazádért játszani. Messi és Ronaldo is a kapitánya hazája válogatottjának. De Ronaldo mindig többet tesz le az asztalra, ha magára húzza a portugál mezt. Míg a Real Madridban többen viszik vállukon a csapatot, a válogatottban ez a felelősség Ronaldot terheli. A 2014-es Világbajnokságon bedagadt térddel lépett pályára az Egyesült Államok ellen, hogy életben tartsa csapata reményeit, és a csoportkör után ne kelljen szégyenszemre haza kullogniuk. Ronaldo eddig 55 gólt szerzett a válogatott mezben, míg Messi 49-et.

8. Gólszerzés

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Messi és Ronaldo egyaránt feltalálják magukat a kapu előtt és több életre elengendő varázslattal örvendeztették meg a nézőket. De ha a számok és statisztika vizére evezünk, láthatjuk Ronaldo termékenyebb csatár Messinél.

A csapat és válogatott szerepléseket tekintve Ronaldo 499 gólt szerzett, míg Messi „csak” 467-et. Ronaldo volt az első játékos, aki top ligában kettő egymást követő évben is eljutott a 40 találatig. Az egyetlen játékos, aki egy naptári évben elérte a 60 gólt és szintén az egyetlen, aki 50 fölé jutott 5 különböző szezonban. Az már csak hab a tortán, hogy Ronaldo pályafutása alatt, minden percben lőtt már gólt.

7. La Liga

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Annak ellenére, hogy Ronaldo csak 2009-ben mutatkozott be a spanyol első osztályban (Messi 2005-ben) minden kimutatásban felveszi a versenyt, vagy megelőzi az argentint.  Ronaldo szerezte meg a leggyorsabban az 150.; 200.; 300. gólt a liga történetében, övé a leggyorsabb mesterhármas (28 perc) és volt olyan szezonja, ahol minden ellenfélnek szerzett gólt. Meccsenkénti gólátlaga 1,12 és 93%-os valószínűséggel értékesíti a büntető rúgásokat.

6. Aranycipő

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Az Európai Aranycipőt az adott szezon legeredményesebb játékosa kapja meg. Ronaldo 4 alkalommal vihette haza ezt az értékes elismerést. 1 alkalommal a Premier Ligában játszva szerezte meg, 3 alkalommal a La Ligában. Messinek 1 aranycipője van a La Ligából.

5. Nemzetköziség

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Ronaldo a Real Madrid előtt a Manchester United játékosa volt a Premier Leagueben, és mindkettő csapattal tudott bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját is nyerni. Ezzel szemben Messi a Barcelonában játszott Európában és csak egy csapattal tudott feljutni a csúcsra. De ha Ronaldonak ment, akkor Messi is megpróbálhatná a szigetországot

4.Sérülékenység

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Sérülésekre lehet számítani, ha az ember sportolásra adja a fejét. Bár Messi a fiatalabb, hosszú hónapokat hagyott ki a rakoncátlan térde miatt, míg Ronaldo csak rövidebb ideig hiányzott a pályáról, köszönhetően a fantasztikus terapeutáknak. A 2013-mas Aranylabda szavazás után Ronaldo mindegyik edzőjének vásárolt egy autót, ezzel is megköszönve egész éves munkájukat, hogy jó formában tartották.

3. Ismertség

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Amióta Ronaldo debütált a Manchester Unitedban úton- útfélen felismerik. Ezt a nagyvállalatok is felismerték és sorban állnak a szponzorációs lehetőségekért. Ronaldot mára a Calvin Klein, Coca-Cola, Castrol, Konami, Banco Espirito Santo, Motorola, Jacob & Co, Tag Heuer, Fly Emirates, Samsung és a KFC tudhatja magáénak. De itt nem állt meg, piacra dobta a saját parfüm és alsónemű márkáját, a CR7-et.

2. Mentorok

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Ronaldo karrierjét végigkísérték a nagyszerű edzők és szakemberek. Manchesterben Sir Alex Ferguson irányítása alatt szerzett meg 3 bajnoki címet, 1 FA kupát, 2 angol kupát 1 BL győzelmet és egy FIFA klub vb címet. Madridban Mourinho keze alatt Király kupa, bajnoki cím, és Király kupa jött össze a portugálnak. Aztán érkezettCarlo Ancelotti , akivel újabb BL győzelem, Király kupa. Szuperkupa Európai Szuperkupa és FIFA klub vb cím került a múzeumba.

1.Proféta a saját hazájában

12-ok-ami-igazolja-ronaldo-jobb-messinel

Kétséget kizáróan Messi az egyik legjobb játékos, de hazájában olyan félistenek árnyékában jár majd mindig, mint Pasarella, Batistuta és nem utolsósorban Maradona. Amíg Messi nem visz haza egy vb címet, nem fogadják el otthon.

Ronaldonak nincs ilyen problémája. Ha megkérdezel egy portugált, ki volt minden idők legjobb portugál labdarugója, hezitálás nélkül Ronaldót mondja majd.

 

Megtekintések száma: 9185


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet