A legfurcsább sportok - beneveznétek?

2018 Május 20

 Hallottatok már az alábbi furcsa sportokról?

1. Mindannyiunk gyerekkorából ismerős a kő-papír-olló nevű játék, de sportként már jóval kevesebben ismerik, pedig még világbajnokságot is szoktak minden évben rendezni belőle. A díjak is jelentősek: a győztes például 50 ezer dollárt vihet haza. Főként a kanadaiak nagyon jók ebben a sportban amely a közismert szabályok szerint zajlik, és háromból két "leütés" megnyerésével juthat tovább az ember az aktuális ellenfelével szemben (ha ugyanazt mutatják mindketten, akkor természetesen újrázás következik). Rutinos versenyzők szerint állítólag a kővel érdemes kezdeni.

a-legfurcsabb-sportok

2. A feleségcipelés hazánkban is közkedvelt vetélkedős játék egy- egy rendezvény alkalmával, s igencsak derítő látvány, amikor a jól megtermett asszonykát elejti a vékonyka férj.:) Másutt azért komolyabban veszik ezt a versenyt, sportként fogják fel: Finn eredetű ez a nemes sport, arrafelé 'eukonkanto'-nak hívják és űzik lelkesen, de Amerikában is több helyen tartanak versenyeket belőle. A résztvevő csapatok két főből állnak: egy férfiból és egy nőből, és a  szabályok már azt sem követelik meg, hogy házastársi viszonyban legyenek egymással. A férfi felkapja a nőt, majd úgy kell végigvinnie őt egy dimbes-dombos, akadályokkal nehezített pályán, hogy annak teste egyszer sem érinti a talajt. Nyilván az győz, aki a leggyorsabban teljesíti a távot. A versenyek győztesei pedig elindulhatnak a nagy Feleségcipelő Világbajnokságon is, amelyet minden évben a finnországi Sonkajärviban rendeznek meg, és ahol a győztes elnyeri a "feleség" súlyát - méghozzá sörben!

a-legfurcsabb-sportok

3. Külön- külön a sakk és a boksz sem hiszem, hogy idegen lenne számotokra, de egyben, mint boksz- sakk már szokatlan lehet az elnevezés. A sportág, amihez aztán tényleg kell erő és ész is: a boksz-sakknak már világszervezete is van, de elsősorban Németországban és Nagy-Britanniában népszerű. Egy boksz-sakk-meccs menetekre van osztva, és felváltva követik egymást a négyperces sakk-menetek és a kétperces ökölharcok - mindegyik a ringben. Győztes úgy lehet az ember, ha mattot ad sakkban, vagy kiüti a másikat bokszban (fordítva nem érvényes!). Ha ezek egyike sem történik meg, akkor tizenegy menet után bírói döntés következik. Patt esetén a bokszban szokásos pontozási rendszer alapján dől el a győztes személye. Kíváncsi lennék, hogy lehet szédülő fejjel, szétvert képpel a megfelelő sakklépésre koncentrálni?

a-legfurcsabb-sportok

4.  A Buzkashi elsősorban Közép-Ázsiában népszerű, sok helyen kvázi nemzeti sportként űzik ezt a játékot,  Nagyon hasonlít a lovaspólóra: ezt is lovakon ülve játsszák, a cél pedig a "labda" eljuttatása az ellenfél gólvonala mögé. Apró különbség, hogy a labda itt egy döglött kecske, és nem ütőkkel irányítják, hanem egymás kezéből tépik ki ebben a meglehetősen agresszív sportban.

a-legfurcsabb-sportok

Valóban szokatlan sportok ezek, némelyik érthetetlen is, hogy mit élvezhetnek benne. Ti melyikre neveznétek be?

 

Megtekintések száma: 147657


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet