Citromfűvel a nyugalomért

2013 Decemberr 29

A nyugalom növényeként is emlegetett citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény.

A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke. Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át. Nagy Károly császár 810 táján rendeletben írta elő termesztését. Magyarországon és Észak-Amerika egyes részein meg is honosodott. Meleg, napos helyen érzi jól magát. Április elején magról vetik vagy májusban palántázzák. Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.

A citromfüvet a népi gyógyászatban szinte minden betegség orvoslására alkalmasnak tartják, s gyógyhatását a tudományos kutatások is igazolják! Elismert hatásai:
- görcsoldó
- epehajtó
- étvágygerjesztő
- vírusölő
- gombaellenes
- stresszoldó, s enyhíti az azzal járó tüneteket, mint a szapora szívverést, az alvászavarokat
- kitűnő fejfájás és frontérzékenység ellen
- megfázás, influenza esetén izzasztásra használható

Alkalmazásai:
1. Teaként: Lehet kapni filter formájában a gyógyszertárakban is, de magunk is készíthetünk belőle teát. Egy csésze forró vízbe teszünk citromfűlevelet, majd 10 percután leszűrjük. Ajánlatos kúraszerűen fogyasztani 4-6 hétig.

citromfuvel-a-nyugalomert

2. Fürdőként: Egy liter vízben forrázzunk le egy maréknyi citromfűlevelet, s leszűrve adjuk fürdővízünkhöz, s áztassuk benne magunkat 10-20 percig!

3. Krém és tinktúraként: Vírusölő hatása miatt ajakherpesz elleni krém is készül belőle. Ugyanakkor készíthetünk tintktúrát, amely a herpesz kezelése mellett fejfájásunk enyhítésére is szolgálhat, ha bedörzsöljük vele a fájó részt. 100ml vodkát öntsük rá 4 teáskanál citromfűre és így álljon 2 hétig! Szűrjük le és ledugaszolható üvegben tárolhatjuk.

{loadposition szoveg}

4. Illóolajként: Olívaolajjal keverve használhatjuk bedörzsölésre, de párologtathatjuk is szobánkban.

5. Fűszerként: A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére és ízesítésére is.

A gyógynövény különlegessége még, hogy nem befolyásolja a tudatállapotot és az akaratot, ezért hosszabb távon is alkalmazható és gyermekeknek is adható!

 

Megtekintések száma: 6213


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet